Kasteelterras met natuurstenen zuilen en natuurstenen platen van travertin als vloerbedekking

Gemengde dressing

Een patroon van succes met karakter

Kasteelterras met natuurstenen zuilen en natuurstenen platen van travertin als vloerbedekking

Het is modern maar heeft geschiedenis, lijkt willekeurig maar verbergt een systeem. Het populaire en verfijnde Romeins verband legpatroon combineert moeiteloos schijnbare tegenstellingen.

Ontdek tegels van natuursteen
Klantenfoto: wijnkelder Kasteel Heidelberg; platen Medium zijaanzicht

Romeins verband - wat is dat?

Het Romeins verband is een klassiek legpatroon dat al in de oudheid werd gebruikt. Het bestaat uit minstens drie tegels of terrasplaten van verschillende grootte.

Het wordt gekenmerkt door het feit dat het gelegde geometrische patroon op het eerste gezicht niet duidelijk is, maar pas bij nadere inspectie zijn systeem onthult.

Video: Basiskennis Romeins kleden

De Romeinse associatie met 4 formaten

Grafiek van het Rmischer bond legpatroon
De verschillende formaten geven het gebied een charmant, mediterraan effect

Er zijn verschillende soorten Romeins verband met 3, 4 of 5 formaten. De variant Romeins verband met vier formaten is de populairste ontwerpoptie.

Een set van 6 tegels (binnen) of platen (buiten) vormt het basispatroon. Het is belangrijk om vooraf te plannen hoe de tegels moeten worden gerangschikt om legfouten Spade te vermijden.

Naast kruisvoegen mogen er ook geen te lange, doorlopende voegen zijn en mogen er niet meer dan twee platen van hetzelfde formaat naast elkaar worden gelegd. Het opvallende effect van het Romeins verband zou door deze breuk verloren gaan.

Info: Sets met tegels of platen in Romeins verband hebben vaak geen voeg. Als ze wel met een voeg worden gelegd, moeten alle tegels of platen iets uit elkaar worden getrokken. De verschillende voegbreedten die hierdoor ontstaan, benadrukken het rustieke effect van het Romeins verband nog meer.

Download: Romeins verband planningshulp met 4 formaten (PDF).

Een legpuzzel die past

Een nadere blik op de informatie over de randlengte maakt duidelijk dat alle vierkante en rechthoekige formaten in elkaar passen als een grote legpuzzel. Dit betekent dat verschillende basiselementen gemakkelijk naast elkaar geplaatst kunnen worden. Het resulterende basispatroon kan worden herhaald in grotere oppervlakken en zorgt voor een harmonieus geheel over het hele vloeroppervlak.

Tips van een professionele tegelzetter voor binnen en buiten

Tegelzetter Stefan Sieber, die al vaak Romeins verband heeft gelegd, vertelt waar u op moet letten bij het leggen, zowel binnen als buiten:

Voor het leggen:

Soms gaan er dingen stuk of is er wat meer afval. Om in dit geval niet met lege handen te staan, is het raadzaam om ongeveer 10 % meer tegels of platen te plannen.

Bij binnenshuis leggen:

Waar begin ik met leggen in een kamer?

Begin na het opmeten van de ruimte in het midden te leggen in stappen die gelijkmatig verdeeld zijn, zodat de verbinding gelijkmatig eindigt aan alle vier zijden van de ruimte.

Moet ik een metseltouw gebruiken voor de voegen?

Nee. Ik gebruik een grote hoek, een normale tegelafstandhouder en een Waterpas van twee of drie meter lang om een exacte voeg te krijgen.

Moet ik de sjabloon precies volgen bij het leggen van de tegels?

Ja, in geen geval mag u tegels "in het blauw" leggen, want dan gaat het leisteen. Ik heb het legpatroon in mijn hoofd, dat ik altijd herhaal.

Hoeveel sets neemt u voor één werkstap?

Ik open 10 tot 15 sets tegelijk en leg de verschillende formaten op een stapel.

Neem je sets uit verschillende dozen, zoals voorgeschreven?

Dat hangt ervan af: Als de omstandigheden op de bouwplaats het toelaten - ja. Anders gebruik ik de kleurenmix die uit een doos komt.

Waarop moet worden gelet bij de randen van het te leggen oppervlak?

De tegels moeten hier worden gesneden. De tegels worden met een potlood op de juiste plaats gemarkeerd en vervolgens op maat gesneden met een natte snijmachine. De tegels worden vervolgens omgedraaid zodat de potloodmarkering naar beneden gericht is in de richting van de muur.

Hoe breed moeten de voegen zijn?

Voegen zijn niet inbegrepen in een verbinding en variëren in grootte. Om ervoor te zorgen dat alles uiteindelijk past en er harmonieus uitziet, worden de voegen groter gemaakt. In plaats van 3 mm is er bijvoorbeeld een voeg van 6 mm. Het feit dat de voegen verschillende breedtes hebben, is niet zichtbaar in het afgewerkte verband.

Wat moet ik doen als de tegels verschillende diktes hebben?

Om verschillende tegeldiktes te compenseren, moet er iets meer natuursteenlijm op de achterkant van de tegels worden aangebracht.

Worden de platen voor het leggen binnen bewaard om ze te laten "acclimatiseren"?

Ja, vooral in de herfst of winter zou ik ze in de kelder of garage bewaren. Als tegels bijvoorbeeld aan elkaar vastgevroren zitten, kan ik er niet mee werken.

Tips voor het leggen van Romeins verband in buitenruimtes:

  • Een populaire fout: voor de rand worden formaten van 20x40 cm gebruikt in plaats van platen van 40x40 cm op maat te snijden. Uiteindelijk ontbreken platen van 20x40 cm.
    Het exacte aantal formaten kun je zien aan de gesloten pakketten.
  • Laat genoeg ruimte over! In verband met temperatuurschommelingen moet aan de rand naar bijvoorbeeld de huismuur toe een dilatatievoeg van ongeveer 1 cm worden gelaten.
  • Schud natuursteen NIET! De platen zullen gegarandeerd breken.
  • Neem de tijd bij het leggen van Romeins verband. Dit legpatroon neemt meer tijd in beslag dan het leggen van bv. 40x40 cm platen.
  • Vergeet de helling niet: Er moet een goede helling van 2% zijn zodat het water ongehinderd kan weglopen.
  • Klanten blijven me vragen of gaten open moeten vriezen bij vorst. In feite is dit niet het geval. Als de steen vorstbestendig is en zelfs TÜV-gekeurd, is vorst geen probleem als er grote gaten in de steen zitten.
  • Vergeet niet teimpregneren! Dit beschermt de steen tegen vlekken en invloeden van buitenaf.

Romeins verband: ja of nee?

Wat spreekt voor dit legpatroon, en wat tegen?

"Het hangt heel erg af van de steenkeuze zelf," is de mening van architect Oskar A. Waschitza, wiens architectenbureau in Stuttgart in contact is gekomen met het Romeins verband, voornamelijk door de renovatie van oude gebouwen.

Avondzon op de Yellow Mint zandsteenplaten met een vrouw bij het zwembad
Zonnige tijden op het terras met platen van Yellow Mint zandsteen

Detlev Hill ondersteunt deze bewering ook: "Het Romeins verband is een opvallend legpatroon dat de kamer of het terras een speciaal karakter geeft," zegt Hill. "De vloerbedekking krijgt een 'historisch' tintje, vooral als het getrommeld is met een antiek oppervlak. Stenen met een homogeen of licht troebel oppervlak zijn bijzonder geschikt voor dit type vloerbedekking." Hij noemt travertin, zandsteen en kalksteen als voorbeelden.

Klantenfoto: Zilveren platen, met 3 lantaarns
Moderne blikvanger: getrommelde zilveren travertin platen

Een ander aspect, dat waarschijnlijk ook te maken heeft met de geschiedenis, zou niet alleen diegenen moeten plezieren die geld willen besparen. Omdat het Romeins verband bestaat uit platen en tegels van verschillende afmetingen, vermindert dit type installatie de verspilling van grondstoffen. Dit type vloer is daarom niet alleen visueel interessant, maar ook ecologisch verantwoord.

Tijd is echter een niet te onderschatten factor, van planning tot leggen. Het Romeins verband is een zeer complex legpatroon dat zorgvuldige planning en concentratie vereist.

Opmerkingen, aanbevelingen en ontwerptips

Badkamer met travertin Light tegels, paarse muur en vrijstaand bad
De subtiele kleur van de natuurstenen vloer kan ook prachtig worden gecombineerd met heldere muurkleuren

Elke natuursteen is anders - en niet elke steen is de eerste keuze voor Romeins verband. Naast travertin en marmer ziet expert Detlev Hill meestal kalksteen en zandsteen als favorieten. Onze tip voor een authentieke look met toegevoegde waarde: bij kalksteen of travertin kan de historische flair zelfs worden benadrukt met getrommelde of gebeitelde randen. Maar getrommelde randen hebben niet alleen visuele voordelen: ze minimaliseren ook het risico op letsel, omdat eventuele scherpe randen worden afgerond.

Architect Oskar A. Waschitza heeft gekozen voor natuursteen in individuele kamers van zijn eigen huis en in de uitbreiding van zijn architectenpraktijk. Zijn passie voor Zuid-Tirol wordt weerspiegeld in de vrije structuur die de stenen van het gebouw "aankleedt". Voor hem is het belangrijk dat niet alleen de steen, maar ook het legpatroon niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken van een totaalconcept. "Je moet je altijd afvragen: past het Romeins verband eigenlijk wel bij het gebouw zelf? Welk behang, textiel en meubilair moet ik kiezen? Afhankelijk daarvan kan een Romeins verband ook mooi staan op moderne meubels." Kleur, materiaal en oppervlak spelen een belangrijke rol in de samenhang van het ontwerp, zowel binnen als buiten.

Tegels en platen die geschikt zijn voor de gemengde verlijming

Klantenfoto Tegels Licht in een woonkamer met een mix van stijlen
Een natuurstenen vloer die warmte uitstraalt. Ontdek hier onze travertin!

De maat van alle dingen...

De oplettende klant en doe-het-zelver heeft het waarschijnlijk al gemerkt: Onze tegels en platen zijn verkrijgbaar in zowel even als oneven maateenheden. Er worden hier twee verschillende meetsystemen gebruikt: het in de EU gebruikelijke systeem in centimeters (cm) en het systeem in de VS, dat gebaseerd is op de lengte-eenheid inch (in). De informatie voor de stenen is "krom" door de omrekening: 1 in = 2,45 cm. Waarom zitten beide eenheden in ons assortiment? Dit feit is productiegerelateerd en hangt af van de instellingen van de machines die de platen en tegels snijden. Afhankelijk van waar de productie plaatsvindt en voor welk land, bieden we formaten in inches of centimeters, maar het maakt niet uit welk systeem je voegen uiteindelijk hebben: De legmethode blijft altijd hetzelfde.

Tussen haakjes: De termen "Frans patroon" en "Romeins patroon" worden gebruikt om het Romeins verband met 4 formaten te beschrijven, vooral in Engelstalige landen.

Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.