Fotolia grote Feldberg 40OliverErdmann

Taunus kwartsiet

Natuursteen uit de eigen regio

Fotolia grote Feldberg 40OliverErdmann

Fascinerend kwartsiet - het maakt indruk met zijn verscheidenheid aan kleuren, robuustheid en spannende glanseffecten. We kennen vooral Scandinavië en Brazilië als het land van herkomst van deze natuursteen. Er zijn echter ook grote afzettingen van deze aantrekkelijke harde steen in binnenlandse regio's: bijvoorbeeld de lichtgekleurde Taunuskwartsiet uit het Rijnlandse Leisteengebergte. Deze kwartszandsteen, die zijn naam ontleent aan het voorkomen ervan in de Taunus, wordt ontgonnen in talloze steengroeven en wordt veel gebruikt in regionale bouwprojecten.

Goedkope terrasplanken
Close-up van grijze Urban Grey Line granieten platen

Taunus - een Duits middelgebergte

Het Taunusgebergte maakt deel uit van het Rijnse Leisteengebergte en is een van de oudere gebergten in Duitsland. Het hoogste punt is de Großer Feldberg op 879 m. Deze rotsen zijn gevormd in het Devoon, een geologische periode die ongeveer 419 miljoen jaar geleden begon en ongeveer 359 miljoen jaar geleden eindigde. Het Taunusgebergte is hier en daar dunbevolkt en heeft uitgestrekte bossen. In het westen wordt het Taunusgebergte begrensd door het Middenrijndal en gescheiden van de Hunsrück.

Hoe ziet Taunus kwartsiet eruit?

Twee handen houden een stuk natuursteen van Taunus kwartsiet vast
Een witgrijze basistint met een gelaagde structuur en verspreide veldspaat en mica: Taunus kwartsiet

Witachtige, lichte en donkergrijze tinten kenmerken de kwartszandsteen uit het Leisteengebergte. De zandsteen met een kiezelhoudend bindmiddel heeft een aantrekkelijke, gelaagde structuur en kan bruinachtige of roodachtige kleurgedeelten bevatten. Kleine hoeveelheden veldspaat en mica zitten ook in de kwartshoudende zandsteen en zorgen voor subtiele glanseffecten - kenmerkend voor de natuursteen kwartsiet. De bijzondere kenmerken van Taunus kwartsiet zijn het hoge kwartsgehalte, dat kan oplopen tot meer dan 95%, en de robuuste en resistente structuur.

Natuursteen van zeezand

Hoe is Taunus kwartsiet gevormd? Om daar achter te komen, moet je je verdiepen in uitgebreide tijdsdimensies en kijken naar de geologie. Ongeveer 410 miljoen jaar geleden werd kwartszand met een hoog kwartsgehalte afgezet in een ondiepe zee met sterke golven. In de loop van miljoenen jaren geschiedenis van de aarde werden deze zanden samengeperst en door cementering met kwarts omgevormd tot gesteente - metamorfe processen waarbij de karakteristieke natuursteen Taunuskwartsiet werd gevormd.

Info: Taunuskwartsiet en fossielen

Zoals bij veel natuurstenen kunnen er ook fossielen worden gevonden in Taunuskwartsiet. Ze komen voornamelijk uit het zeegebied, zoals slakken, prehistorische vissen of brachiopoden (geleedpotigen).

Sneeuw Alternatieven voor Taunus kwartsiet

Decoratie op tegelvloer Graniet Kasjmir Wit
Net als Taunus kwartsiet is Kashmir White graniet een harde steen met een vergelijkbaar uiterlijk. Een prachtig alternatief!

Kwartsiettegels en kwartsietplaten blinken uit door hun robuuste steenkern, waardoor ze slijtvast en gemakkelijk schoon te maken zijn. Bovendien ziet een vloer met deze natuursteen er spannend en effectief uit. Met de Deoli Green kwartsiettegels hebben we een donkere kwartsiet in ons assortiment die indruk maakt met zijn metallic glans en elegante effect en ook een wow-effect creëert als strook op de muur. Voor wie de voorkeur geeft aan lichtbeige tinten en fijne steenpatronen, zijn de Mountain Beige keramische tegels ideaal. Degenen die de voorkeur geven aan lichtgekleurd natuursteen zoals Taunus kwartsiet zullen zeker ook de Kashmir White granieten tegels met hun witgrijze tinten en rode accenten mooi vinden.

Foto omslag: "Großer Feldberg": © Oliver Erdmann/ Fotolia.com

Foto door Maitreya Dittmers, redactielid
Auteur:
Maitreya Dittmers
is lid van de online redactie van jonastone. Ze geeft informatie over actuele woontrends, boeiende achtergrondkennis, aantrekkelijke looks met tegels en platen en houdt je op de hoogte van jonastone nieuws op sociale netwerken.