Je natuurstenen terras winterklaar maken
Ik kijk elk jaar uit naar de zomer op het terras
De laatste warme dagen van de herfst liggen achter ons en vorst, ijs en sneeuw verspreiden zich - de winter staat voor de deur. Het leven verplaatst zich naar binnen. Gelukkig kunnen koele temperaturen gemakkelijk worden verdragen voor een verwarmende open haard. Om ervoor te zorgen dat je natuurstenen terras de winter net zo goed overleeft als jij, moet je bij de keuze van je terrasplaten aandacht besteden aan vorstbestendigheid.
Je natuurstenen terras winterklaar maken: We laten je zien hoe je dit in drie stappen doet, zodat je de winter doorkomt en uitkijkt naar zonnige zomers op je terras.
Stap 1: Vorstbestendige natuursteen doet de truc
Voorkomen is beter dan genezen: Bij de keuze van het type natuursteen moet je er natuurlijk in het algemeen op letten dat de terrastegels vorstbestendig zijn. Het waterabsorptievermogen is hierbij belangrijk. Als dit relatief laag is, zoals bijvoorbeeld het geval is bij kwartsiet en graniet, kan er zich minder water in de steen ophopen. Het waterabsorptievermogen alleen bepaalt echter niet of een natuursteen vorstbestendig is. U kunt het beste uw dealer vragen naar de eigenschappen.
Wij laten onze natuursteen steekproefsgewijs testen op vorstbestendigheid door TÜV Rheinland-Pfalz, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw natuursteen als deze op de juiste manier is gelegd. De natuursteen wordt bevroren bij vorsttemperaturen die typisch zijn voor ons klimaat.
Stap 2: Correct gelegd houdt beter
Wil je je natuurstenen terras winterklaar maken? Begin met de installatie. Vorst kan natuursteenplaten beschadigen als water zich permanent in de steen of op het oppervlak kan verzamelen. Als je dit vanaf het begin voorkomt, hoef je je praktisch geen zorgen te maken.
Het allerbelangrijkste bij het leggen is een leghelling van minstens 3%. Deze helling is niet zichtbaar, maar is een geweldige manier om te voorkomen dat water zich verzamelt op het oppervlak en om waterverzadiging te voorkomen. Water moet ook onder de platen weg kunnen lopen. Hiervoor leg je de tegels op een splitbed met een dikte van ongeveer 50 mm. Hierop worden de terrasplaten lichtjes aangetikt met een witte rubberen hamer. Als natuursteenplaten op beton worden gelegd, wordt hetzelfde 'drainage-effect' bereikt met een drainagemat.
Overigens kun je zelfs met natuursteen, dat als beperkt vorstbestendig wordt beschouwd, het risico op breuk minimaliseren door het op de juiste manier te leggen.
Stap 3: zorgvuldig gebruik van strooizout
Verschillende soorten natuursteen en dooizout verdragen elkaar op verschillende manieren. Basalt, graniet en andere harde steensoorten zijn over het algemeen goed bestand tegen dooizout. Natuursteenplaten van zachter gesteente, zoals zandsteen of kalksteen, absorberen meer water. Zout water vindt daarom ook gemakkelijker zijn weg in de steen. Wanneer het water verdampt, blijft het zout achter in de natuursteen en kan het onder bepaalde omstandigheden de terrasplaten beschadigen door kristallisatiedruk. Neem dus het zekere voor het onzekere en gebruik doeltreffende alternatieven zoals grit, zand of korrels.
Onze tip: impregnering beschermt het oppervlak tegen vlekken die kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bladresten of mos.
Zo zie je maar: met een paar tips kun je je natuurstenen terras gemakkelijk winterklaar maken.
Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.