Oppervlaktebehandeling van natuursteen: gevlamd
Hierdoor behoren gladde terrasplaten tot het verleden
Wist je dat al? Als je granieten platen op je terras ziet liggen, is het oppervlak van deze natuursteen hoogstwaarschijnlijk gevlamd. Deze oppervlaktebehandeling is typisch voor harde steensoorten zoals graniet, gneis of basalt. Een gevlamd oppervlak is bijzonder geschikt voor natuursteen dat wordt gebruikt als terrasplaten of in buitenruimten als geheel, omdat het ervoor zorgt dat de natuursteenplaten slipvast zijn. De daaropvolgende oppervlaktebehandeling gebeurt vaak in combinatie met een andere vorm van bewerking: geborsteld.
Wat gebeurt er bij het vlammen van het natuursteenoppervlak?
Natuurstenen oppervlakken worden in de fabriek bewerkt. Bij de gevlamde verwerkingsmethode wordt een vlam van enkele honderden graden op het oppervlak gericht. Hierdoor barsten de oppervlaktemineralen van de steen, wat resulteert in een relatief gelijkmatige, opgeruwde structuur. Ondanks het licht oneffen oppervlak zijn de kleur en structuur van de natuursteen nog steeds duidelijk zichtbaar.
In principe kunnen alle harde stenen worden gevlamd; in het geval van geel graniet verandert het gele ijzeroxide (limotiet) echter in rood ijzeroxide (hematiet), waardoor de steen roodachtig wordt. Vooral granieten zijn geschikt voor warmtebehandeling vanwege hun hoge kwartsgehalte. Zandstenen met een hoog kwartsgehalte kunnen ook worden gevlamd, hoewel dit veel minder vaak gebeurt.
Wat is het voordeel? Gevlamde natuursteenplaten zijn slipvast!
Gevlamd natuursteen heeft één groot voordeel: het garandeert een grotere slipweerstand, wat vooral belangrijk is voor terrasplaten. Slipweerstand wordt bijvoorbeeld bereikt door het getrommelde oppervlak van travertin en het gespleten oppervlak van leisteen.
Gevlamde natuursteenplaten maken ook indruk door hun kleurvastheid. Omdat gevlamde natuursteenplaten een enigszins onregelmatig en oneffen oppervlak hebben, kan vuil zich er gemakkelijker op afzetten. Daarom is het raadzaam om twee oppervlaktebehandelingen te combineren. De granieten in ons assortiment worden bijvoorbeeld eerst gevlamd en daarna geborsteld.
Gecombineerde oppervlaktebehandeling: gevlamd en geborsteld
Wanneer gevlamde granieten platen in de tweede stap worden geborsteld, wordt het ruwe oppervlak van de gevlamde natuursteen gladgestreken en verfijnd met behulp van mechanische borstels. De natuursteen combineert uiteindelijk de voordelen van beide oppervlaktebehandelingen: Het gladdere oppervlak is gemakkelijker schoon te maken, maar verliest zijn antislipeffect niet. Naast de praktische eigenschappen van de gevlamde natuursteenplaten is er ook een glad blotevoetengevoel op.
Lees meer over de geborstelde oppervlaktebehandeling of andere methoden om natuursteen af te werken.
[2e foto van boven: © K. Gruber/ Fotolia.com].