Donkere leistenen tegel met plas water

Natuursteen verzegelen

Er zijn een paar dingen om te overwegen

Donkere leistenen tegel met plas water

Zodra de natuurstenen vloer in uw huis is gelegd, moet u de tijd nemen om na te denken over de bescherming van de tegels of terrasplanken voordat u gaat genieten van de sfeer van natuursteen. Een beetje onzorgvuldigheid kan lelijke vlekken achterlaten waar je je nog jaren aan kunt ergeren. Door bijvoorbeeld natuursteen te verzegelen kun je dergelijke ongemakken voorkomen!

Goedkope stenen platen
Travertin in vogelvlucht Rustiek terras in Romeinse band

Natuursteen: verzegelen of impregneren?

Binnenplaats met zwarte rustieke leisteen
Afhankelijk van het toepassingsgebied wordt natuursteen blootgesteld aan zware omstandigheden.

Twee maatregelen om natuurstenen vloeren te beschermen worden vaak met elkaar verward: Natuursteen verzegelen is iets anders dan impregneren, ook al dienen beide behandelingen om de zichtbaarheid van vlekken op natuursteen te verminderen. Bij impregnering vormt het middel geen laag, maar dringt het de steen binnen en reageert daar in het capillaire systeem. De dampdiffusiecapaciteit blijft dus behouden; vloeistof kan de steen binnendringen en ook weer ontsnappen. Als je de natuursteen verzegelt, vormt zich een glanzende of matte laag op de vloer die het ademend vermogen van de steen vermindert. Vloeistoffen kunnen dan niet in de steen dringen en ook niet ontsnappen.

Het verzegelen van natuursteen heeft ook nadelen

Tak steekt uit op terras van rustieke zandstenen platen
Afkitten is aan te raden bij natuursteen met open poriën.

Het is natuurlijk een voordeel als vloeistoffen de steen niet kunnen binnendringen. Dit vermindert vlekken enorm en dat scheelt een hoop gedoe, vooral met rode wijn, olie en koffie. Er zijn echter een paar beperkingen waarmee je rekening moet houden bij het verzegelen van natuursteen. Door het verzegelen kan de kleur van je vloer veel intenser lijken, alsof de vloer nat of vochtig is. Je verhoogt ook het risico op uitglijden. Als je natuursteen verzegelt dat een speciale antislipbehandeling heeft ondergaan, kan dit effect teniet worden gedaan. Een ander nadeel zit in het voordeel van ondoordringbaarheid voor water: Als er vocht in de natuursteen zit, kan dit niet ontsnappen. Dit kan leiden tot vorstschade en verkleuring, vooral in buitenruimtes, wat je eigenlijk wilt voorkomen met een afdichting op natuursteen.

Welke natuursteen moet ik verzegelen?

Hoe weet ik welke natuursteen geschikt is voor verzegeling? In principe is deze behandelmethode geschikt voor stenen met open poriën. Door hun structuur zijn deze bijzonder gevoelig voor vervuiling en mosgroei. Omdat water diep in de natuursteen kan doordringen, is vorstschade een ander potentieel probleem.

Als u wilt controleren of u graniet, zandsteen enz. moet verzegelen, is dat heel eenvoudig: dompel een witte katoenen doek in water en leg deze direct op de steen. Bekijk de doek na tien minuten van dichtbij: Als er vlekken zichtbaar zijn in de witte doek, is het raadzaam om het natuursteen te verzegelen.

Let op: Niet alle granietsoorten, bijvoorbeeld, zijn geschikt om te verzegelen; als je een natuursteen verzegelt die deze behandeling niet nodig heeft, kun je het uiterlijk van het oppervlak negatief beïnvloeden. Vraag bij twijfel een specialist!

Nog een laatste tip: Volg altijd de instructies van de fabrikant bij het verzegelen van je natuursteen. Als algemene regel geldt dat het natuursteen absoluut schoon en droog moet zijn, zodat er geen vuil of vocht in het materiaal vast komt te zitten. We wensen u veel succes!

Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.

Laatst bijgewerkt:26-8-2024
Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.