Landhuisstijl: Wat de Fuggers al hadden, is vandaag de dag nog steeds populair.
Wat is een landhuis? Wat betekent de term landhuisstijl? Op het eerste gezicht zou je het misschien willen wegwuiven: iedereen kent het en wil het. Als je op internet rondkijkt, wordt deze indruk versterkt: architectuur, mode, inrichting - deze term wordt overal gebruikt, bijna overal.
Een architectuurhistoricus legt de landhuisstijl uit
Het gesprek met architectuurhistoricus Prof. Klaus Jan Philipp uit Stuttgart bevestigt dit. Tijdens het gesprek schetst de expert ook enkele ontwikkelingslijnen die hebben geleid tot wat we vandaag de dag een landhuis noemen. Volgens Philipp is het verschil tussen een landhuis aan de ene kant en een villa aan de andere kant niet altijd even duidelijk. Villa's werden al beschreven door Plinius de Jongere - maar Philipp gaat ervan uit dat dit waarschijnlijk gebouwen waren die nooit hebben bestaan. Een ander onderscheid: een landhuis is bewust geen kasteel, legt Philipp uit.
Philipp noemt de volgende sleutelwoorden voor een landhuis: het is beheersbaar en heeft een zeker landelijk karakter. De Fuggers, de Augsburgse burger- en patriciërsfamilie die vandaag de dag nog steeds bestaat, zou het mooi hebben gevonden, en ook Neurenberg komt als trefwoord naar voren in het gesprek met de historicus. Toen de hogere middenklasse in Engeland in de 19e eeuw toenam, vond er een overeenkomstige ontwikkeling plaats - er werden hele villakolonies gebouwd. Rond dezelfde tijd was er de Arts and Craft beweging - de online encyclopedie Wikipedia noemt de invloed ervan op bewegingen als Art Nouveau, de Wiener Secession, de Wiener Werkstätte, de Deutscher Werkbund en het Bauhaus. Het doel van Arts and Craft was om kunst en ambacht te herenigen. In de 20e eeuw volgde volgens Philipp de zogenaamde tuinstadbeweging - die eenvoudiger leefruimte creëerde. Als je de beoordeling van de professor uit Stuttgart volgt, moet je waarschijnlijk een onderscheid maken tussen de architectuurhistorische definitie van landhuis en de bijbehorende verkoopargumenten - zelfs het woord Art Nouveau wordt niet altijd op een exacte manier gebruikt. Een andere opmerking van Philipp is interessant: Veel van wat zich in de 19e eeuw ontwikkelde op het gebied van woonstijlen is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven, zegt hij. Op één verandering na: in tegenstelling tot vroeger hebben de landhuizen van tegenwoordig geen personeel meer.
Verschillende soorten landhuisstijl
Het gespecialiseerde portaal Wonen thuis maakt onderscheid tussen verschillende nationale landhuisstijlen en stelt de landhuisstijl gelijk aan de landelijke stijl. De landhuisstijl wordt gekenmerkt door "natuurlijke materialen", aldus het portaal. Op brigitte.de kun je onder het trefwoord "nieuwe landhuisstijl" lezen over een idyllische feelgood sfeer. Op Schöner Wohnen staat dat in hectische tijden veel mensen verlangen naar het leven op het platteland. Naast natuurlijke materialen wordt vakmanschap gezien als "kenmerkend voor de ongecompliceerde landhuisstijl". Deze look wordt aangevuld met "gedraaide meubels, antiek en rommelmarktvondsten". Natuurlijkheid is een "essentieel element van de landhuisstijl". Vintage stijl, shabby chic of used look zijn moderne varianten. Er wordt ook gezegd dat alles wat de tuin te bieden heeft (zoals bloemen) bij de landhuisstijl past. De website landhausstil.info spreekt van een "gezelligheid die warmte uitstraalt".
Landhuisstijl: de antithese van functioneel modernisme
De landhuisstijl kan waarschijnlijk het best worden gezien als een alternatief voor de functionele moderniteit, als een ontsnapping aan de stress van vandaag en het tempo van de werkwereld. De neiging naar minimalisme en het weglaten van moderne woonstijlen wordt gecompenseerd door een verlangen naar speelse details en individualiteit. Gelukkig laat dit ruimte voor de verbeelding en is het moeilijk om precieze grenzen te stellen.