Buitenkeuken: koken dicht bij de natuur
Buiten koken is een thema voor vier seizoenen. In de lente, met de eerste zonnestralen, houden we van barbecues. Voor zomerse feestjes is buitenkeukenapparatuur een voordeel tot laat in de avond. In de herfst roosteren we er kastanjes en de hardliners komen zelfs samen voor een winterpunch in de buitenkeuken. De keuken in de tuin is het leukst als hij goed doordacht en gepland is.
De buitenkeuken moet je de tuin in lokken
Mensen houden van tuinen omdat ze zich er thuis voelen. Of ze nu ontspannen of feestvieren in de natuur. De buitenkeuken moet nog meer en nieuwe redenen bieden om de tuin te gebruiken. Veel buitenkeukens hebben een open haard. Dit is logisch voor de koudere dagen en brengt gezelligheid in de avond. Andere keukenvarianten zijn zelfs overdekt - dit is praktisch bij een plotse regenbui en biedt schaduw wanneer nodig. De vele opbergvakken en lades in veel buitenkeukens vergemakkelijken ook de logistiek van het servies en verminderen het gesjouw met keukengerei. Dus als je veel ruimte buiten hebt, kan je je leefruimte uitbreiden naar de tuin door een buitenkeuken te installeren.
Harmonisch geïntegreerd in de tuin
Een tuin staat meestal voor puur natuur: er is immers een gazon, een grote verscheidenheid aan planten en misschien zelfs een vijver. De buitenkeuken moet hier perfect in passen. Om dat te bereiken moet hij niet alleen weerbestendig zijn, maar idealiter ook natuurlijke materialen bevatten. Veel buitenkeukens worden daarom ontworpen met natuurstenen onderdelen. De bekleding is vaak gemaakt van natuursteen metselwerk. Natuurstenen terrasplaten zijn ook ideaal voor de vloer voor de keuken. Liefhebbers van buitenkeukens gebruiken hier talloze travertin. Het keukenwerkblad is trouwens een centraal element in het totale ontwerp en heeft een grote invloed op het totale effect. Natuursteen is ook interessant voor het werkblad vanwege zijn weerbestendigheid, sterkte en natuurlijkheid. Let er wel op dat het krasbestendig is, wat bijvoorbeeld graniet garandeert.
Conclusie: Als de tuin veel ruimte biedt en je toch graag buiten kookt, is een buitenkeuken die op natuurlijke wijze in de tuin wordt geïntegreerd bijna een must. Zo niet, dan moet je twee keer nadenken, niet in het minst vanwege de hoge kosten.