De Reichstag in Berlijn met een gevel van Deutmannsdorf zandsteen

Deutmannsdorf zandsteen: Zbylutw

Sterke steen uit Silezië

De Reichstag in Berlijn met een gevel van Deutmannsdorf zandsteen

Deutmannsdorf zandsteen - Duits?

Waarom heeft Deutmannsdorf zandsteen een Duitse naam als het uit Polen komt? Als je de geschiedenis van het oorsprongsgebied van de natuursteen bekijkt, leer je dat het district Löwenberg in Neder-Silezië tot 1945 deel uitmaakte van Duits grondgebied. Het district werd pas in 1874 gevormd uit de drie plattelandsgemeenten Deutmannsdorf, Hartliebsdorf en Lauterseiffen. Toen het na de Tweede Wereldoorlog in Pools bezit kwam, werd de naam officieel veranderd in Zbylutów. In principe bestaat de zandsteen van Deutmannsdorf niet meer!

Gunstige zandsteenplaten
Close-up van beige zandsteen Gele munt

Silezië, een zandsteenparadijs

Opper-Silezië is naar verluidt het vruchtbaarste zandsteenbed van Europa. Deutmannsdorf zandsteen is daarom van uitstekende kwaliteit. Het is een middelgrof tot grofkorrelige variëteit. Zandsteen is een sedimentair gesteente. Dit betekent dat min of meer afgeronde kwartskorrels ingebed zijn in klei, kwarts of ijzerhydroxide. De zandsteen stolt door ontwatering van het mengsel. Het aandeel kwarts speelt hierbij een doorslaggevende rol: hoe hoger dit aandeel, hoe harder de natuursteen. Omgekeerd geldt dat hoe meer klei het mengsel bevat, hoe zachter de zandsteen wordt. Met een kwartsgehalte van 91,6% is Deutmannsdorf zandsteen zeer hard en weerbestendig - perfect voor buitengebruik! Naast Deutmannsdorf zandsteen wordt in Silezië ook Warthauer, Wünschelburger, Rackwitzer, Bunzlauer, Hockenauer, Skala en Sirkwitzer zandsteen gewonnen.

Deutmannsdorf zandsteen over de hele wereld

Vanwege zijn robuustheid is natuursteen uit Silezië een populair bouwmateriaal, zelfs buiten de Poolse grenzen. Enkele belangrijke gebouwen en prestigieuze bouwwerken werden ermee gebouwd. Binnen Polen werden bijvoorbeeld de Europese Universiteit in Gniezno en zelfs de zetel van de Poolse president in Warschau, het Gouverneurspaleis, gebouwd van Deutmannsdorf zandsteen. Er zijn ook bekende voorbeelden in Duitsland: Naast het Congresgebouw in Lübeck zijn zelfs de Brandenburger Tor (die dringend gerenoveerd moest worden vanwege milieuschade door uitlaatgassen van auto's) en de Rijksdag versierd met zandsteen uit Silezië.

Populair bouwmateriaal

Zoals je kunt zien, is er veel vraag naar Deutmannsdorf zandsteen. Dit is deels te danken aan zijn fascinerende geelachtige tot bruinachtige kleur, die zeer divers is. De natuursteen is daarom niet alleen een aantrekkelijk Gereedschap in het moderne tuinontwerp. En dit weerspiegelt de tweede factor: zijn veelzijdigheid in gebruik. Deutmannsdorf zandsteen is geschikt als bouw-, slijp- en decoratiemateriaal. Toepassingsgebieden zijn onder andere traptreden, bestrating, opsluitbanden en vloerplaten. De warme kleur is vooral populair bij liefhebbers van de mediterrane stijl. Bij het ontwerpen van het exterieur moet echter altijd rekening worden gehouden met de vorstbestendigheid van zandsteen: Niet elke soort is geschikt om op het terras te leggen. Om het u gemakkelijk te maken, bieden wij alleen vorstbestendige zandsteenplaten aan, zodat u zeker weet dat uw terras de winter overleeft!

[Coverfoto: "Berlin Reichstag CP" door Cezary Piwowarski onder "CC-licentie" . ]

Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.