Blowouts met natuursteen
Hoe ze ontstaan, voorkomen en verwijderd kunnen worden
Witte kristalachtige korsten op het oppervlak van natuursteen of beton zijn vervelend - en vermijdbaar! In dit artikel leggen we uit hoe je kalkuitbloeiingen en dergelijke kunt voorkomen of verwijderen.
Wat is dat eigenlijk?
Efflorescentie" (ook wel uitbloeiing genoemd) is een poederachtige afzetting die meestal uit de steen is opgelost en aan het oppervlak is gekristalliseerd. De term "uitbloeiing" verwijst naar het uiterlijk. Het lijkt vaak alsof er kristallen uit de steen groeien. In het geval van natuursteen is dit voornamelijk kalk- of salpeterneerslag.
Efflorescentie wordt vaak geclassificeerd als verkleuring van natuursteen, omdat de oppervlaktestructuur van natuursteen wordt gewijzigd.
Hoe worden ze gemaakt?
Er zijn in principe drie mogelijke hoofdoorzaken voor uitbloeiingen op natuursteen:
- Vocht in de ondergrond en defecten tijdens de installatie
- invloeden van buitenaf
- Ongeschikte legaccessoires
Ad 1: Vooral in buitengebieden kan vocht dat in natuurstenen platen of tegels dringt, ervoor zorgen dat zouten en mineralen uit de ondergrond worden opgelost. Door de capillaire werking van de natuursteen worden deze naar het oppervlak of de voegen getransporteerd, waar ze verdampen. Wat overblijft is een kristallijne laag. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende ondergronden zoals een cementgebonden ondergrond, mineralen of minerale bouwmaterialen. Als de aanbevolen leggradiënt van minstens 3% niet in acht wordt genomen, kan ook hier vocht ontstaan, wat leidt tot de vorming van uitbloeiingen.
Ad 2: Een andere mogelijke bron kunnen invloeden van buitenaf zijn. De reactie met dierlijke uitwerpselen en mortel kan ook leiden tot witachtige uitbloeiingen op natuursteen. Vooral in de winter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de platen ook bestand zijn tegen strooizout en vorst, omdat dit ook verkleuring enz. kan veroorzaken.
Goed om te weten: we laten TÜV Rheinland steekproefsgewijs testen of de natuursteenplaten in ons assortiment vorstbestendig zijn. Lees hier meer over in ons magazine-artikel over de vorstbestendigheid van natuursteen.
Ad 3: Een van de belangrijkste redenen is het gebruik van ongeschikte legaccessoires voor natuursteen. Voegmiddelen en andere bouwmaterialen zoals cement, tras en silicaten kunnen leiden tot zogenaamde kalkuitbloeiingen. Als gevolg van een chemische reactie zet kalk zich af in het voeggebied, bijvoorbeeld als het materiaal niet geschikt is voor natuursteen.
Heel praktisch: Hoe voorkom ik blowouts?
Preventie maakt een groot verschil! Je kunt hier al tijdens het leggen de koers uitzetten.
Tip 1: Controleer voor het leggen of het beddingmateriaal, voegmiddel, siliconen enz. geschikt zijn voor natuursteen.
jonastone-Plus: Onze intelligente webshop legt automatisch legaccessoires in het winkelmandje die zijn afgestemd op de hoeveelheid en de steen, die u eenvoudig op aanvraag kunt bestellen.
Tip 2: Houd bij het buiten leggen van platen de aanbevolen helling van 3% naar de tuin aan. Dit voorkomt dat regen, sneeuw en dergelijke wateroverlast en mogelijke uitbloeiingen veroorzaken.
Tip 3: Bescherm uw natuursteentegels en natuursteenplaten met een extra impregnering. Vloeistoffen rollen van het oppervlak van de steen en kunnen eenvoudig worden weggeveegd.
Voor het geval dat: hoe ze te verwijderen!
Geen paniek als uitbloeiingen optreden! Er zijn manieren om het weer te verwijderen.
In buitengebieden dragen weer en wind er vaak toe bij dat uitbloeiingen na verloop van tijd bijna volledig van leisteen en andere oppervlakken verdwijnen. Als de tand des tijds niet grondig genoeg is of te traag werkt, kun je de uitbloeiing zelf aanpakken. De oneffenheid kan vaak voorzichtig worden verwijderd met helder water, een borstel en een flinke hoeveelheid armvet.
Hardnekkige bloedingen? Geschikte reinigingsmiddelen helpen!
Hoewel zure reinigers zonder aarzelen kunnen worden gebruikt om uitbloeiingen op gegoten beton te verwijderen, is het beter om producten te gebruiken die bedoeld zijn voor natuursteen om verkleuringen en dergelijke te verwijderen.
Praktische tip: gebruik een cementsluierverwijderaar! Breng het product puur aan of verdund in een verhouding van 1:10, afhankelijk van het aangetaste oppervlak. Je kunt ook een borstel of schrobber gebruiken om het reinigende effect te versterken. Spoel het oppervlak na ongeveer 10 minuten volledig af met helder water zodat er geen resten van het product achterblijven.
[Foto omslag: © animaflora/ Fotolia.com, tweede foto van boven: © Gerhard Wurzenberger]