Hoe creëer je een natuurlijke tuin?
5 professionele tips
Eén trend is momenteel niet te stoppen: terug naar de natuur. Het bewustzijn van duurzaamheid en het milieu is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Dit is op bijna alle gebieden te zien: denk maar aan het toenemende aantal vegetariërs en de groeiende populariteit van biologische producten. Een natuurlijke tuin is echter niet alleen duurzaam, maar ook uniek en mooi! Wij laten je zien hoe je van jouw tuin een echte natuurlijke tuin kunt maken!
1. imiteer de natuur in de tuin!
Een bijna-natuurlijke tuin heeft de natuur als model. Alles wat niet in de natuur voorkomt, hoort niet thuis in een natuurlijke tuin. Betonplaten, metalen schommels of plastic voorwerpen zijn hier bijvoorbeeld ongewenst. In plaats daarvan wordt een bijna-natuurlijke tuin gekenmerkt door omstandigheden die door de natuur zijn gecreëerd: Het gazon is wild en willekeurig begroeid met zeer verschillende bloemen en grassen. Waterpartijen, zoals vijvers of beekjes, zijn onregelmatig gevormd en natuurlijk beplant.
Als je met open ogen door de natuur wandelt, zul je veel voorbeelden vinden waar de natuur is gegroeid op een manier die niet beter gepland had kunnen worden door de beste architect voor een bijna-natuurlijke tuin.
Natuurlijk is er een reden om de tuin "dicht bij de natuur" te noemen, want in werkelijkheid is het bijna onmogelijk om volledig af te zien van door de mens gemaakte structuren. Maar je moet de alternatieven in overweging nemen: een vereiste trap ziet er natuurlijker uit als hij gemaakt is van hout of ruw gehouwen stenen in plaats van nauwkeurig gevormde betonnen elementen. Hetzelfde geldt voor de erfafscheidingen: een natuurlijke haag vereist ook menselijk onderhoud, maar is natuurlijker en honderd keer mooier dan een hek van gaas.
2. Geef inheemse planten een plaats!
De belangrijkste reden voor inheemse planten: Insecten, vogels, fritillaria, rupsen en egels moeten ook een plekje in de tuin kunnen vinden. En geen van hen houdt echt van exotische planten van overzee, omdat die zich al het beste hebben aangepast aan hun inheemse omgeving. Vaste planten en houtachtige planten uit ons thuisland zijn daarentegen bij uitstek geschikt voor de dieren. We mogen niet vergeten dat flora en fauna onmisbaar zijn voor het behoud van het ecologisch evenwicht: ze bestuiven bijvoorbeeld de bloemen of voeden zich met het (onbeminde) ongedierte. Bovendien zien vogels die in de haag zitten en vlinders die in de tuin vliegen er prachtig uit. Een voorbeeld van een beplanting waar veel vogelsoorten van houden is de inheemse jeneverbes. Overigens is de site"Nafoku" van een natuurfotograaf een spannend repertorium met veel foto's van meer dan 700 soorten inheemse planten uit onze regio.
3. plant de tuingrond dicht bij de natuur!
De basis van alles is het ontwerp van de ondergrond. Natuurlijke graszoden zijn een prachtige optie en een tegenhanger voor saai uniform groen. Veel weidebloemen planten zich voort door zichzelf uit te zaaien en zo blijft de ontwikkeling spannend. De natuurlijke weide is ook gemakkelijk te onderhouden omdat hij relatief weinig water nodig heeft. Een natuurstenen vloer is ideaal voor de zithoek of paden. Er zijn eindeloos veel alternatieven, van tuinplaten tot bestrating. Een bijzonder natuurlijke tuinsteen die erg in is, is travertin rustiek.
De open poriën laten water op natuurlijke wijze weglopen, het heeft levendige aders en ronde getrommelde randen voor een fascinerende natuurlijke look. Andere natuurlijke vloerbedekkingen zijn schorssnippers of gemakkelijk te leggen grind. Ronde en gebogen vormen genieten de voorkeur, omdat deze er natuurlijker uitzien dan rechte randen en hoeken. Een voorbeeld hiervan is een prachtig gebogen tuinpad.
4. creëer een vijver!
Hoe klein de vijver ook is, het is een cruciaal en belangrijk element in een natuurlijke tuin. Je zult zien hoe snel je plezier beleeft aan de eerste kikkers in de tuin als de vijver er eenmaal ligt. Er zijn talloze manieren om snel en mooi een natuurlijke vijver aan te leggen. De eenvoudigste manier is om hem met de hand uit te graven met een Spade en hem te bedekken met een folie. Het is belangrijk dat de gevouwen randen van de folie ver genoeg boven het wateroppervlak liggen, zodat er niet gemakkelijk op kan worden getrapt en de vijver dan water verliest. Bij het aanleggen van een vijver is het vooral belangrijk dat de waterdiepte één meter of meer is, zodat de vijver in de winter niet helemaal dichtvriest en de vissen de winter overleven. Je hoeft je geen zorgen te maken over de waterkwaliteit in een natuurlijke vijver als de beplanting correct is. Want dan reinigt het zichzelf. Voorbeelden van bijna-natuurlijke beplanting zijn moerasirissen. Nog een tip: bouwmarkten bieden heel goede video's over het aanleggen van vijvers in de tuin: Zoals de video over het aanleggen van een vijver van Bauhaus.
5. de bijna-natuurlijke tuin stukje bij beetje ontwikkelen
Een bestaande tuin kan langzaam en beetje bij beetje natuurlijker worden. Op die manier kun je uitkijken naar elke nieuwe ontwikkelingsfase en hoef je niet gedemotiveerd te zijn als je niet in één keer een grote klapper maakt. Het is het beste om te beginnen met "quick wins", d.w.z. kleine acties met een grote impact.
Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van bestaande bedden tot natuurlijke bedden. Hierbij worden de bedwanden vervangen door natuurlijke of recyclebare materialen. Resthout of grove randstenen van natuursteen zijn hier bijvoorbeeld ideaal. Er kunnen ook snelle resultaten op de grond worden bereikt. Paden met schorssnippers of gebieden met kiezels kunnen snel worden aangelegd.
Grote bouwterreinen, zoals een vijver of een droogmuur, moeten zorgvuldig worden gepland voor de lange termijn. Vooral omdat ze niet zo snel kunnen worden teruggedraaid.