Natuurstenen gevelbekleding: Hoe maak je jezelf mooi
Natuurstenen gevelbekleding is een interessant alternatief voor bijvoorbeeld pleisterwerk of een houten gevel. Vloeren en terrassen kunnen er heel goed mee worden ontworpen - het aanbod varieert van zachtere stenen (sommige zandsteen) tot traditioneel travertin tot zeer edel, praktisch ongevoelig kwartsiet. Maar ook muren, gevels, trappen, pilaren en omheiningselementen kunnen met natuursteen worden bekleed - er zijn geen grenzen. Als dit werk professioneel wordt uitgevoerd, kan het resultaat lang mooi blijven.
Als je goed kijkt, zie je dat steden en zelfs dorpen met een bepaalde geschiedenis veel voorbeelden kunnen geven van hoe aantrekkelijk natuurstenen gevelbekleding kan zijn. Niet alleen omdat de hele bouwgeschiedenis vandaag de dag nog te lezen is - gevelbekleding van natuursteen betekent altijd heel individuele, originele architectuur.
Natuurstenen gevelbekleding in Noord- en Zuid-Duitsland
Een rondleiding door de Hanzestad Hamburg is een echte les in natuursteenbekleding. Het hoofdstation heeft een natuurstenen buitenkant, de hier getoonde "Seeburg", een commercieel gebouw in de Spitaler Straße, is bekleed met zandsteen en een donkere natuursteen (waarschijnlijk graniet). Het stadhuis, een nieuw gebouw na de grote stadsbrand van 1842, wordt ook gekenmerkt door zijn zandstenen gevel. Naast de alomtegenwoordige rode klinkersteen is een dergelijke bekleding van natuursteen ook te vinden op veel andere gebouwen - zoals het hoofdkantoor van een grote rederij aan de Binnenalster, de nieuwere dubbele uitbreidingsgebouwen die links en rechts van het hoofduniversiteitsgebouw oprijzen, het toegangsgebouw naar de oude Elbtunnel bij de Landungsbrücken in St Pauli - en vele andere voorbeelden. Na de oorlog werd de hoogbouw van een uitgeverij aan de Stadthausbrücke gebouwd, die niet alleen landelijk bekend is - dit gebouw heeft ook een bekleding van natuursteen.
Wie door Stuttgart, de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg, wandelt, vindt de verklaring in de bouwinformatie van Fraunhofer dat travertin daar een populair bouwmateriaal is, meer dan bevestigd. Het DGB-gebouw en de commerciële gebouwen in de Königstrasse zijn voorbeelden van een dergelijke bekleding met natuursteen - zandsteen is ook goed vertegenwoordigd (het "Haus der Wirtschaft" aan de rand van het stadscentrum).
Eigenschappen van natuurstenen gevels
Gevels en gebouwen met natuursteenbekleding hebben vergelijkbare eigenschappen als vloeren en terrassen bekleed met natuursteen. Buiten is vorstbestendigheid essentieel - dit is meestal het geval bij hardere steensoorten. Natuurstenen zoals graniet, kwartsiet en (in beperkte mate) marmer hebben ook zeer gunstige eigenschappen wat chemische invloeden betreft. In het geval van zandsteen hangt dit enerzijds af van de bewerking en anderzijds van het bindmiddel van de zandsteen. Simpel gezegd: hoe harder de natuursteen, hoe veiliger de natuurstenen gevelbekleding.
Natuurstenen gevelbekleding: wereldwijd in gebruik
Niet alleen steden (in Freiburg zijn verschillende zandstenen gevels te vinden), maar hele regio's in Duitsland en Europa zijn door de eeuwen heen gekenmerkt door natuurstenen gevelbekleding. Tot op de dag van vandaag is leisteen niet alleen een populair materiaal voor daken, maar wordt het ook gebruikt voor gevels. In andere regio's speelt kalksteen uit de Jura een belangrijke rol.
Al deze voorbeelden kunnen dienen als een goed voorbeeld van hoe natuursteenbekleding ook kan worden gebruikt in privéruimtes. Travertin tegels op een muur zijn tijdloos en duurzaam, natuursteen in plaats van tegels in een keuken - ook op een muur en niet alleen op de vloer - ziet er tijdloos en ongewoon uit.