Travertin tegels worden in het lijmbed gelegd

Tegels op tegels leggen

Nieuwe tegels bovenop oude leggen - kan dat?

Travertin tegels worden in het lijmbed gelegd

Deze vraag komt steeds weer terug: kunnen er nieuwe tegels worden gelegd over een bestaande tegelvloer? Of moeten de oude tegels worden verwijderd voordat een nieuwe tegelvloer kan worden gelegd? Het geruststellende antwoord is: vergeet hamer en beitel - oude tegels verlijmen met nieuwe tegels is perfect mogelijk en niet moeilijk om te doen. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je zelf nieuwe tegels over oude tegels wilt leggen!

Dromerige tegels
Gelegde travertin tegels in medium donker beige

Let op lichaamslengte

De vraag die vaak wordt gesteld bij het leggen van tegels op tegels is de installatiehoogte. De natuursteentegels in ons assortiment zijn tussen 10 en 15 mm dik. Maattoleranties tot 1,5 mm zijn mogelijk. Onze keramische tegels zijn 9,5 mm tot 10 mm dik en zijn gerectificeerd en gekalibreerd, wat betekent dat er geen maattoleranties zijn. Hierdoor kun je de installatiehoogte van de nieuwe tegelvloer van tevoren inschatten.

Hoe het werkt met bergngen en Tren

Weergave van de hoogtecompensatie tijdens installatie
Met overgangsprofielen zijn eventuele hoogteverschillen met andere vloerbedekkingen geen probleem (afbeelding: Schlter-Systems).

Voor overgangen naar andere vloerbedekkingen die niet zo hoog zijn als de nieuwe tegelvloer, zijn er hoogtenivelleringsprofielen (bv. van Schlüter-Systems) verkrijgbaar in vaste of variabele hoogtes. In de meeste gevallen is het ook nodig om de onderkant van het deurblad in te korten, zodat het niet tegen de vloer schuurt. Bij massief houten deuren kunt u de onderkant gewoon millimeter voor millimeter schaven. Deuren van perskarton moeten worden ingekort met een cirkelzaag. Je kunt ook afstandsschijven op de deurscharnieren gebruiken om een paar millimeter hoogte te winnen.

Voorwaarde: goede voorbereiding!

Tegelzetter voor een emmer natuursteenlijm
Kies bij het leggen van tegels op tegels de juiste tegellijm: een flexibele lijm op cementbasis is ideaal.

Om ervoor te zorgen dat de installatie van je nieuwe tegelvloer vlot verloopt en je lang van je nieuwe vloer kunt genieten, moet je de vloer goed voorbereiden. Ten eerste is het belangrijk dat je de oude tegels grondig inspecteert. Zijn ze nog intact? Tegels die gebarsten of zelfs gebroken zijn, moeten worden vervangen. Controleer ook of de tegels nog goed hechten. Als alles is gecontroleerd en zo nodig gerepareerd, is er één belangrijk punt: maak de oude tegels grondig schoon. Alle resten stof, vet en ander vuil moeten worden verwijderd - dit is heel belangrijk voor een goede hechting.

De juiste lijm kiezen

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe tegelvloer goed hecht, is het kiezen van de juiste tegellijm cruciaal. Voor dit soort installatie kies je best een cementgebonden flexibele lijm (meestal cementgebonden dunbedmortel genoemd). Als de nieuwe tegels gemaakt zijn van leisteen, kwartsiet of graniet, is een sneldrogende flexibele mortel aan te raden. Deze voorkomt dat de steen water absorbeert en er dus cupping (kromtrekken van het oppervlak) ontstaat.

Stap voor stap: tegels op tegels leggen

Een tegelzetter brengt lijm aan op de achterkant van een tegel
De tegellijm wordt ook op de achterkant van de tegels aangebracht voor een betere hechting (buttering-floating methode).

Als alles goed is voorbereid en de oude tegelvloer intact en schoon is, kun je aan de slag.

  1. Primer aanbrengen: Omdat de ondergrond niet absorberend is, raden we aan een primer te gebruiken. Deze primer bereidt de vloer goed voor op de andere materiaallagen en zorgt voor een goede hechting. Breng de primer gelijkmatig aan op de oude tegels met een verfroller. De primer moet vervolgens goed drogen.
  2. Breng tegellijm aan: meng de mortel volgens de instructies van de fabrikant. Breng deze na een korte rijpingstijd gelijkmatig aan op de vloer met een vlakspaan of getande spaan met tanden die overeenkomen met de tegelmaat. Kam na het egaliseren door met een getande spaan, waarbij u het gereedschap in een hoek van 45 graden houdt.
  3. Leg de tegels in het mortelbed: Leg nu tegels voor tegels in het lijmbed. Om ervoor te zorgen dat de afstanden tussen de tegels precies zijn, gebruikt u tegelkruisjes, die u voor het voegen weer verwijdert. Tik de tegels voorzichtig op hun plaats met een witte rubberen hamer (om mogelijke kleurvlekken te voorkomen).
  4. Impregneren: Als u tegels van natuursteen gebruikt, kunt u ze nu extra beschermen: Breng een natuursteenimpregneermiddel aan op de schone tegeloppervlakken en let op de droogtijd.
  5. Voegenmiddel: In de volgende stap brengt u het voegmiddel diagonaal aan op het voegrooster met een rubberen trekker. Houd rekening met de inwerktijd van het voegmiddel, die maximaal 40 minuten mag bedragen.
  6. Reinig het oppervlak: Verwijder nu het opgedroogde voegmiddel met cirkelvormige bewegingen. U kunt een basisreiniger gebruiken om vuil, voegmateriaal en cementresten te verwijderen.
  7. Dicht uitzetvoegen af: Gebruik siliconen om uitzetvoegen en aansluitvoegen af te dichten.
  8. Bevestig overgangsprofielen: Als de tegelvloer grenst aan een andere vloerbedekking, kun je een goede overgang realiseren met hoogtenivelleringsprofielen.

Bestaande vloerverwarming en tegels op tegels?

Heb je vloerverwarming onder je oude tegelwerk geïnstalleerd en vraag je je af of het zin heeft om ook in dit geval tegels op tegels te leggen? Het antwoord is ja, want net als tegels is ook tegellijm een ideale warmtegeleider. De warmte van de vloerverwarming wordt gewoon overgedragen van de oude tegelbekleding naar de nieuwe - het energieverlies is heel laag.

Tegels op tegels - geen probleem, zelfs niet op de muur!

Grijze tegels gelegd in een badkamer
Tegels op tegels kunnen ook op de muur worden gelegd - op voorwaarde dat de oude tegelmuur nog intact is.

Verouderde tegels of een oude backsplash op de muur - bij de renovatie van een keuken of badkamer kun je je droomtegels ook op de oude tegels leggen. Je moet er echter wel voor zorgen dat de oude tegels voldoende draagkracht hebben. Daar kom je achter door lichtjes op de oude wandtegels te tikken: als je een hol geluid hoort, moet de tegel in kwestie worden verwijderd. Hij heeft dan niet meer voldoende hechting. Hetzelfde geldt voor tegels met scheuren en beschadigingen - deze moeten ook worden vervangen voordat er nieuwe tegels overheen worden gelegd.

Goede voorbereiding: altijd belangrijk

Als je bij een badkamerrenovatie nieuwe tegels op de oude wandtegels wilt leggen, moet het sanitair worden verwijderd. Als er tegels achter verwarmingstoestellen worden gelegd, moeten deze ook worden verwijderd. Elektrische kabels en waterleidingen moeten worden losgekoppeld of uitgeschakeld voordat de tegels worden gelegd. Objecten zoals lichtschakelaars of stopcontacten kunnen het beste worden afgedekt met plakband.

Wandtegels leggen: zo doe je dat:

Een troffel met natuursteenlijm
Meng bij het leggen van wandtegels de tegellijm in etappes - altijd zoveel als in 30 minuten kan worden verwerkt.
  1. Ten eerste moet u het oude tegelwerk op de muur grondig reinigen. Er mogen geen zeepresten, vetresten of andere verontreinigingen op het oppervlak achterblijven, omdat dit een negatief effect heeft op de hechting.
  2. Breng vervolgens met een schuimroller gelijkmatig een primer aan over een groot oppervlak en laat dit drogen.
  3. Meng vervolgens een cementgebonden tegellijm volgens de instructies van de fabrikant en laat kort rijpen. Ga stapsgewijs te werk en meng slechts zoveel lijm als je in ongeveer 30 minuten kunt verwerken. Breng een laag van minimaal 2 mm aan.
  4. Druk vervolgens tegels voor tegels in het lijmbed. Gebruik tegelkruisjes om ervoor te zorgen dat alles mooi egaal is. Gebruik een Waterpas om te controleren of het gelegde oppervlak waterpas is. Als de lijm nog niet gedroogd is, kunnen er nog verbeteringen worden aangebracht. Voor het randontwerp kunnen tegelrails of hoekprofielen worden gebruikt. Begin bij het leggen bij de buitenste randen van de muren en werk naar de binnenste hoeken toe. Als u een nieuwe wandplint wilt verlijmen, vindt u geschikte leginstructies in ons artikel Wandtegels leggen.
  5. Als je tegels van natuursteen gaat leggen, is dit het juiste moment om ze te impregneren. Dit geeft de oppervlakken extra bescherming en zorgt ervoor dat vuil en andere onzuiverheden er gewoon vanaf rollen. Breng het impregneermiddel aan op de schone tegels en laat het drogen.
  6. De wandtegels worden vervolgens gevoegd. Het voegmiddel wordt diagonaal in de voegen aangebracht met een rubberen trekker. Verwijder overtollig voegmiddel onmiddellijk met een doek.
  7. Reinig de tegels na de droogtijd grondig met een basisreiniger die cementsluier verwijdert.
  8. Gebruik siliconen om uitzetvoegen en aansluitvoegen af te dichten.

Tegels snijden gemakkelijk gemaakt

Voor hoeken en randen is het vaak nodig om tegelformaten op maat te snijden. Om natuurstenen tegels precies te snijden, kun je een haakse slijper gebruiken of, nog beter, een natte snijtafel, die je kunt huren bij bouwmarkten. Ook keramische tegels kunnen met dit Gereedschap professioneel worden gesneden en je kunt ook met een tegelsnijder werken.

Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.

Laatst bijgewerkt:22-8-2024
Foto door Maitreya Dittmers, redactielid
Auteur:
Maitreya Dittmers
is lid van de online redactie van jonastone. Ze geeft informatie over actuele woontrends, boeiende achtergrondkennis, aantrekkelijke looks met tegels en platen en houdt je op de hoogte van jonastone nieuws op sociale netwerken.