Modak platen, terras, close-up

Terrasplaten voegen

3 manieren om natuursteen met water te voegen

Modak platen, terras, close-up

Naast de keuze van natuursteenplaten voor het terras en een geschikte legmethode is het ook belangrijk om een vulmiddel voor de voeg te vinden. In principe zijn er drie opties voor het voegen van terrasplaten:

  • Terrasplaten kunnen worden gevoegd met zand of fijne steenslag, dit staat in de vakwereld bekend als los voegwerk.
  • Dan is er nog de optie om de voegen op te vullen met een stevige, maar waterdoorlatende drainagemof ("vast voegwerk"). Het voordeel van de afwateringsvoeg is dat er geen onkruid tussen de voegen groeit en dat het terrasoppervlak gemakkelijker schoon te maken is.
  • Dimensiestabiele natuursteenplaten kunnen ook in persverband worden gelegd, d.w.z. zonder voegen, hoewel deze speciale constructie nogal ongunstig is voor spanningsontlasting.

Hier presenteren we alle drie opties voor het voegen van terrasplaten en hun voor- en nadelen. Aan het einde geven we ook praktische tips als je van plan bent om de platen zelf te leggen en te voegen.

Terrasplanken kopen
Natuurstenen vloer gelegd in travertin in een zachtbeige kleur

Los voegen: terrasvoegen met zand

Close-up van Kandla grijs zandsteen
Kandla tegels van grijze zandsteen met zandvoeg. Klik op de afbeelding voor meer informatie over de platen!

Fijn kwartszand wordt het best gebruikt als voegmateriaal voor de zogenaamde "losse" voegen van terrasplanken. Kwartszand is iets duurder, maar de overwegend lichte kleuren maken het voor de meeste mensen visueel aantrekkelijker. De voegen van natuursteenplaten opvullen met voegzand is eenvoudig en goedkoop. Zand (of kwartszand) wordt nat in de voegen geveegd ("nat voegen"). Omdat zand slechts een klein ondersteunend effect heeft, wordt deze voegmethode alleen aanbevolen voor oppervlakken die licht worden belast.

Helaas kunnen onkruid en mieren tussen de terrasplaten niet volledig worden voorkomen met een zandvoeg. Er is nu onkruidvrij voegzand op de markt. De tijd zal leren of de zandvoeg ook echt onkruidvrij blijft. Een ander nadeel van een zandvoeg is waarschijnlijk het feit dat het gedeeltelijk kan uitspoelen wanneer het terras wordt besproeid met een waterslang.

Het is dus nodig om af en toe het voegzand in de voegen te vegen. Toch is deze voegmethode erg populair omdat ze goedkoop en gemakkelijk uit te voeren is.

Nog een pluspunt: gebroken platen kunnen gemakkelijk worden vervangen door los voegwerk (en losse installatie).

Massieve voeg: natuurstenen platen met waterdoorlatende bestratingsvoeg

Natuursteenplaten "stevig" voegen is vergelijkbaar met het voegen van natuursteentegels binnenshuis. In buitenruimtes kunt u het beste een viscoplastisch voegmateriaal gebruiken. Deze drainagevoeg is stevig maar toch waterdoorlatend.

Wij adviseren SOPRO Solitär F 20, dat bestand is tegen vorst en dooizout, geen oplosmiddelen bevat en gemakkelijk te verwerken is. Het voegmateriaal wordt gemengd volgens de instructies op de verpakking en zodra het klaar is voor gebruik, wordt het op de voegen aangebracht met behulp van een waterslang en een rubberen trekker. Bij het voegen is het handig om de bestratingsvoegmortel diagonaal op de voeg aan te brengen om te voorkomen dat het voegmateriaal weer wordt "uitgeveegd".

In de tweede stap worden de overtollige mortelresten weggeveegd met een zachte bezem (kokosbezem) en worden de natuursteenplaten schoongemaakt. Het oppervlak moet nu ongeveer 24 uur drogen. Bescherm hiervoor de terrasplaten tegen vuil en regen en span een folie over het gevoegde gedeelte. De folie mag niet direct op de natuurstenen vloer liggen, omdat het oppervlak moet worden geventileerd. Ongeveer 7 dagen na het voegen kan de terrasvloer volledig worden belast.

Zandsteen voegen

De eerste keuze voor het leggen van zandsteenplaten buiten is vaste installatie en voegen in eenkorrelige mortel. Dit is vooral goed voor het uitvlakken van maattoleranties. Lees hier meer over het leggen van zandsteen.

Tijdschrift en schoenen op travertijn terras Rustiek
Travertinplaten gevoegd met epoxyharsvoegen. Ontdek onze travertin platen door op de afbeelding te klikken!

Tip: Het is raadzaam om de oppervlakken met een impregnering voor het voegen te behandelen. Dit voorkomt dat er ongewenste glanssporen achterblijven op de oppervlaktebekleding.

Reinigingstip: Als de waterdoorlatende bestratingsvoeg niet schoon is gevoegd, kunnen er soms vlekken van epoxyharsresten achterblijven op de natuurstenen platen. Als deze na verloop van tijd niet vanzelf verdwijnen, kunt u de vlekken aanpakken met een speciaal verwijderingsmiddel, bijvoorbeeld met "Resin-EX" van Lithofin".

Zonder voeg - persinstallatie

Platen van hardsteen met getrommeld oppervlak
Platen met afgeschuinde randen kunnen ook met een crunch worden gelegd. Klik op de afbeelding voor meer informatie over Azur hardsteen platen!

Leggen zonder voegen is ook mogelijk (speciale constructie). De terrasplanken worden dan rand aan rand gelegd (ook bekend als pers- of druklaag). Dit werkt het best met vormstabiele platen.

Houd er rekening mee dat door het legproces en de uitzetting van het materiaal het afbrokkelen van de randen niet volledig kan worden uitgesloten bij gestanste terrasplanken.

Latijn leggen: Achtergrondinformatie over voegen

Kat zittend op Yellow Mint zandsteenplaten in de schaduw
Professioneel gevoegd: Gele Mint zandsteenplaten met een stevige maar waterdoorlatende bestratingsvoeg

Vermijd scheuren in de terrasplaten

Het ligt in de aard der dingen dat materiaal uitzet en krimpt afhankelijk van de temperatuur. De resulterende spanningen kunnen leiden tot schade aan de natuurstenen tegels. Er is een bijzonder risico op spanningsscheuren in natuursteenplaten die knapperig of stevig in het mortelbed zijn gelegd en stevig zijn gevoegd. Deze hebben niet zoveel "bewegingsruimte" als losse installaties en voegen. In elk geval moet er altijd op worden gelet dat er tijdens de installatie voldoende bewegingsvoegen zijn.

Trillen van de platen kan ook leiden tot scheuren. Trillen is echter niet nodig voor privébalkons en terrassen, omdat de eisen voor terrasplaten op het vlak van hardheid en weerstand hier relatief laag zijn. Daarom worden platen met een dikte van 3-5 cm meestal aangeboden en gelegd. Deze plaatdikte is perfect geschikt voor licht gebruikte zones en hoeft dus niet uitgebreid te worden opgeschud.

Professioneel werk - dan blijft de terrasstructuur waterdoorlatend

Bij het leggen en voegen van terrasplaten wordt vaak gesproken over waterdoorlatendheid en de relevantie ervan voor het terras. Maar waarom is waterdoorlatendheid zo belangrijk? Staand water op de natuurstenen platen is verantwoordelijk voor het feit dat platen in de winter beschadigd kunnen raken door vorst. Bovendien drogen de tegels niet zo snel en blijven watervlekken langer zichtbaar.

Daarom moeten niet alleen de voeg, maar ook de onderlaag en de installatie, afhankelijk van het type installatie, waterdoorlatend zijn en professioneel worden uitgevoerd.

Vergeet dilatatievoegen niet

Dilatatievoegen, d.w.z. voegen gemaakt van hard rubber in buitengebieden, mogen niet worden vergeten in het geval van verbonden, gebonden en ongebonden oppervlakken. Dilatatievoegen moeten niet alleen door de oppervlaktebekleding lopen, maar ook door de hele constructie - dan kan onnodige schade aan de onderconstructie en de natuursteen plaatbekleding worden voorkomen. Meer informatie over uitzetvoegen.

Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.

Foto door Tabea Salzer, redactielid
Auteur:
Tabea Salzer
heeft veel teksten en foto's geschreven voor het tijdschrift jonastone. In video's laat ze legtips en ontwerpideeën zien voor het inrichten met natuurlijk mooie tegels en platen. Klik op het YouTube-kanaal van jonastone!