gele zandsteen bron elen31

Obernkirchen zandsteen

Een Noord-Duitse natuursteen gaat de wereld rond

gele zandsteen bron elen31

Een beetje als de zon achter een licht gesluierde ochtendhemel in de herfst - zo ziet Obernkirchener zandsteen er op het eerste gezicht uit. De grijsgele of witgele basiskleur met afzonderlijke witte markeringen zorgen samen voor een zeer harmonieus effect. Deze zandsteen komt oorspronkelijk uit Noord-Duitsland en wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt in veel historische en openbare gebouwen over de hele wereld. Ontdek hier wat deze natuursteen zo bijzonder maakt, waar hij meestal wordt gebruikt en andere praktische tips.

Zagen van zandsteenplaten
Close-up van beige zandsteen Gele munt

Harde structuur - veel mogelijke toepassingen

Naast de vrij zachte kleuren is de opmerkelijke eigenschap van deze fijnkorrelige kwartszandsteen zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het hoge kwartsgehalte maakt dit mogelijk. Daarom wordt Obernkirchener zandsteen niet alleen binnenshuis gebruikt, als zandsteentegels, of buiten op terrassen. Door zijn duurzaamheid is het geschikt als zogenaamde "waterbouwsteen" en wordt het gebruikt bij de aanleg van scheepvaartkanalen. Veel gebouwen over de hele wereld zijn geheel of gedeeltelijk met deze zandsteenplaten ontworpen: Naast de collegiale kerk in Obernkirchen, de kathedraal in Keulen en Aken, paleis Rosenborg in Kopenhagen en zelfs delen van het Witte Huis in Washington D.C.

Verschillende steenhouwwerken, zoals grafstenen of beeldhouwwerken, zijn ook van Obernkirchener zandsteen gemaakt.

Oorsprong en verspreiding

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze zandsteen uit Obernkirchen (district Schaumburg), of preciezer: de zandsteengroeves tussen de steden Obernkirchen en Stadthagen in het Bückebergebergte. Door de dichte, gesloten rotsafzetting is winning in grote blokken mogelijk. In het noorden van het winningsgebied gaat de afzetting over in zandsteengroeves aan de Liekweg.

Geologie feiten

Wat maakt zandsteen uit Obernkirchen zo bijzonder? Deze natuursteen, die ook bekend staat als Bückebergzandsteen en Bremer steen, heeft een kwartsgehalte van 99% en is daardoor erg hard. De steen behoort tot de zogenaamde Wealdenzandstenen, een zandsteenafzetting in Noordwest-Duitsland die ongeveer 145 miljoen jaar geleden is gevormd. In de gelaagde gesteentesamenstellingen worden vaak fossielen gevonden, zoals de overblijfselen van een dinosaurus die in 2007 in een steengroeve in Obernkirchen werd gevonden.

Favoriete zandsteen

Deskundigen hebben vastgesteld dat er al sinds de 15e eeuw zandsteen uit Obernkirchen wordt gewonnen. De eerste bewijzen dateren uit 1485 en sinds de 16e eeuw zijn er leveringen van Obernkirchener zandsteen aan andere Europese landen en overzee gedocumenteerd.

Vandaag de dag is Obernkirchner verkrijgbaar in veel verschillende oppervlaktebehandelingen. De fabrikant maakt onderscheid tussen machinale bewerking, bijvoorbeeld geschuurd, gezandstraald of natuurlijk gespleten.

Alternatieven voor Obernkirchen zandsteen

Avondzon op de Yellow Mint zandsteenplaten met een vrouw bij het zwembad
Zonnig kleurenspel - Yellow Mint is een geweldig alternatief voor Obernkirchen zandsteen. Klik op de afbeelding voor meer informatie over deze steen.

Als je van de gelige tint van zandsteen uit Obernkirchen houdt, zijn de platen van Yellow Mint zandsteen misschien ook iets voor jou. Met hun natuurgespleten oppervlak zien ze er charmant en origineel uit. Het Romeinse verband zorgt voor een mediterrane flair op het terras. Als u vooral houdt van de grijze tint van Obernkirchener zandsteen, moet u zeker eens kijken naar Kandla Grey zandsteen. In homogeen, trendy grijs verfraait het de buitenruimte en past het bijzonder goed bij een klassiek of moderner terrasontwerp.

Hou je van rijke, rode tinten? Dan hebben we de rode Modak zandsteen. Ook met een gespleten oppervlak inspireren deze zandsteenplaten met delicate, sterke en bordeauxkleurige tinten.

Zin in zandsteen? Klik door ons assortiment!

Foto omslag: © elen31/ Fotolia.com.

Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.