Leefstijlen - een overzicht
Maak kennis met individuele woonomgevingen en stijlen in combinatie met natuursteen
Wonen en inrichten: Een blijvende favoriet die steeds meer mensen motiveert en inspireert om hun eigen vier muren te ontwerpen! De meest uiteenlopende woonstijlen bieden een verscheidenheid aan expressieve mogelijkheden: Kleuren, stoffen, decoratieve elementen, maar ook een grote verscheidenheid aan materialen en bouwmaterialen kenmerken de woontrends en inrichtingsideeën. Het is moeilijk beslissen!
Welke woonstijlen zijn populair, welke kenmerken en materialen zijn kenmerkend? Wij geven u een overzicht en vertellen u in een kort woonadvies welke natuursteen u het beste kunt combineren met uw favoriete woonstijl!
De klassiekers: deze woonstijlen zijn blijvende favorieten
Sommige woonstijlen zijn echte evergreens: ze zijn bestand tegen kortstondige rages en blijven ook na één stijltijdperk populair en invloedrijk. Hier presenteren we drie absolute blijvende favorieten die ook overlappende categorieën vormen met andere stijlen.
Moderne woonstijl: wanneer functionaliteit er goed uitziet
Met het oog op de functionaliteit en bruikbaarheid van meubels en meubilair moeten niet alleen kunst en vakmanschap worden gecombineerd, maar moet ook de speelse, romantische en soms pompeuze manier van inrichten van voor 1900 duidelijk worden verworpen. Tegenwoordig worden moderne inrichtingsstijlen over het algemeen gekenmerkt door heldere, puristische vormen, minimalistische decoratie en geometrische patronen in architectuur en interieurontwerp.
"Modern" wordt vaak gebruikt als verzamelnaam en kan verschillende subcategorieën en trends omvatten, zoals industriële stijl of moderne BAUHAUS.
Grootformaat leisteen tegels passen goed bij een moderne woonstijl: ze pakken de lijnen en het ontspannen minimalisme van de inrichting op en kunnen ook een spannend contrast creëren met hun natuurlijke textuur. Lees meer over modern wonen met natuursteen in ons artikel.
Mediterrane woonstijl: vakantie thuis
Breng een beetje vakantieflair binnen je eigen vier muren: de mediterrane woonstijl is niet alleen een hit buiten, met een mediterraan terrasontwerp! Er zijn verschillende lokale invloeden die, afhankelijk van het buurland, verschillende accenten aan deze stijl geven. Hout en natuursteen spelen een grote rol als verbindende elementen. Kleurrijke accenten in okertinten en andere warme kleuren, terracotta en mediterrane planten ronden het repertoire van geschikte woonideeën net zo goed af als een bijpassende natuurstenen vloer. Getrommeld travertin staat hier duidelijk op de eerste plaats. Lees hier meer over de mediterrane woonstijl.
Landhuisstijl: gezelligheid met charme
Een idyllisch huis dat gezelligheid uitstraalt en inspireert met lokale variaties en verschillende accenten: de landhuisstijl is er niet alleen in de variant "Beierse boerderij", maar ook als "Brit Chic", met een vleugje weelde. Of met kleine "foutjes" en charmante gebruikssporen in "French Country". Boerderijkasten, speelse ornamenten en patronen op textiel geven de inrichtingsstijl de finishing touch. Hoewel veel hout (vooral houten vloerdelen) de toon zet voor deze woonstijl, passen natuurstenen tegels en natuurstenen platen van travertin en kalksteen ook harmonieus bij deze woonstijl. Ontdek meer over tegels in landhuisstijl!
Klassieke woonstijl: luxueus en tijdloos!
Terughoudendheid? Maar waarom dan? Een klassieke woonstijl wordt gekenmerkt door elegantie, bijzondere duurzaamheid en hoge kwaliteit. Er worden materialen zoals hout of natuursteen gebruikt. Meubels en decoratie zijn tijdloos elegant en ook van hoge kwaliteit. De kleuren en vormen van het interieurontwerp zijn discreet en stijlvol en kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. Over het algemeen mogen de dingen iets imposanter en duurder zijn: Hoogwaardige, donkere meubels van massief hout, kroonluchters, kandelaars en zware gordijnen zijn niet atypisch. Vooral gepolijst marmer, maar ook andere natuurstenen vloeren met een elegante uitstraling, zoals kwartsiettegels of geschuurd travertin, maken het nobele effect van deze stijl compleet. Lees hier meer over de klassieke woonstijl!
Industriële stijl
Onmiskenbaar een kind van de moderne woonstijl! Gereduceerde meubels ontmoeten magazijncharme: de industriële stijl komt oorspronkelijk uit New York en maakte van de nood een deugd toen grote fabriekshallen en lofts werden omgebouwd tot woonruimtes. Ruwe of gepleisterde muren, natuurlijke vloeren en meubels met een used look of elegante designstukken geven deze woonstijl zijn bijzondere charme. Elementen zoals steen, chroom en metaal horen er net zo goed bij als gedempte kleuren. Zichtbare balken of stalen liggers maken een kamer perfect imperfect. Leisteentegels in XL-formaat passen bijzonder goed in deze ruime, moderne kamers. Lees meer over de industriële stijl.
Scandinavische woonstijl
Strak, eenvoudig hout, lichte en vriendelijke kleuren en een helder ontwerp: de Scandinavische stijl is nuchter en heeft geen franje, versieringen of andere modieuze opsmuk. H&M in de mode en IKEA hebben de Scandinavische look populair gemaakt onder de woontrends, waarvan de functionaliteit en coole ontwerpen zeer worden gewaardeerd. Open en ruime woonruimtes, functionele architectuur en veel hout: dit alles kenmerkt Scandinavisch design. Natuurlijke materialen zoals hout en steen staan centraal in meubels en decoratie. De Scandinavische woonstijl is een geslaagde combinatie van moderne rechtlijnigheid en folkloristische couleur locale uit de landhuisstijl. Lees meer over de Scandinavische woonstijl in ons artikel.
Andere inrichtingsstijlen en stijlmixen
Er zijn woonstijlen die verschillende elementen van de "grote woonstijlen" overnemen, variëren of compleet andere woonideeën en accenten introduceren door middel van decoratie en meubels. We vatten deze hier samen onder "inrichtingsstijlen". Lokale variaties, spannende combinaties hebben interessante subwoonstijlen, verschillende stijlmixen en creatieve inrichtingsideeën opgeleverd. Hier volgt een kort portret van enkele van de populairste inrichtingsstijlen:
Shabby chic en vintage
Shabby betekent "armoedig" - dit heeft echter geen negatieve connotatie, maar verwijst naar het typische uiterlijk van deze stijl. Vooral imperfecte oppervlakken in witte of crèmekleuren, gelakte kasten, ladekasten en tafels met opzettelijke krassen en vlekken zijn typisch voor deze stijl. Historische meubelstukken krijgen vaak een patina, of een modern meubelstuk wordt opzettelijk behandeld om het er gebruikt en ouder uit te laten zien.
Vintage betekent oud, ouderwets. Meubels in deze stijl hebben hun eigen geschiedenis en bereiken zo een zekere nostalgie door hun uiterlijk. Vintage meubelen hebben "echte" gebruikssporen; het zijn meestal originele stukken uit de jaren 1920 tot 1970.
Het basiskader van zowel shabby chic als de verwante vintage stijl bestaat uit meubels en accessoires met een gebruikte look.
Het fundamentele verschil tussen deze twee stijlen is dat de vintage stijl meer gericht is op de klassieke woonstijl en niet zo romantisch en vrouwelijk is.
Marmer, travertin en leisteen vormen een effectieve basis voor deze woonstijlen.
Bohemian/boho look
Niet alleen globetrotters en bloemenkinderen houden van de boho-look! Zoals de naam al doet vermoeden ("Bohemian" staat voor een creatief, kosmopolitisch artistiek milieu): deze woonstijl met oosterse lampen, dekens met Aztekenpatronen en handgeweven tapijten is een trendy woonstijl die staat voor kosmopolitisme en individualisme. Landhuiselementen worden effectief gemengd met retro-invloeden, waarbij bewust stijlbreuken worden gecreëerd om op te vallen met patroonmixen en dergelijke. Credo: alles kan! Afhankelijk van de plaatselijke variatie kan ivoorkleurig travertin, maar ook donker leisteen of effectief kwartsiet de finishing touch geven aan deze stijl.
Maritieme stijl
Verlangen naar de zee, ontspanning en een kleuren- en themawereld met een matrozenlook: dat is maritieme stijl. Blauw, wit en rood domineren het kleurenpalet. De meubels zijn meestal van lichtgekleurd hout of wit en vuurtorens en vissen komen vaak terug in de decoraties en interieurs. Een woonstijl die moderne elementen en kleuren combineert met regionale landhuiselementen. Crèmekleurige travertijnen passen heel goed bij deze lichte, vriendelijke woonomgeving.
Retrostijl
De retrostijl of retrostijl grijpt terug naar de stijlvolle meubels van de jaren 1950 tot 1970 en brengt de glamour van de voorbije decennia terug. Veel "levende klassiekers" onder de meubelen werden in deze periode gecreëerd. Retro" mag echter niet worden gelijkgesteld aan het eeuwige gisteren, maar kan en wordt vaak gecombineerd met moderne elementen. Naast natuurlijke materialen zoals hout en steen vind je hier ook plastic elementen en felle kleuren en geometrische, gedurfde patronen op textiel of behang. Vanwege de gebogen vorm worden retro-meubels vaak voorgevormde meubels genoemd, waarvan de functionaliteit een grote rol speelt. Typische meubels: Niervormige tafels, Panton hanglampen, bekleding in rijke mosterdkleuren of een oude teakhouten secretaire. Lees hier meer over retrostijl.
Romantische stijl
Bloemmotieven, witte meubels, selecte decoratie - de karakteristieke inrichtingsideeën van romantische fans worden gekenmerkt door veel speelse details en betoverend mooie stukken die een gezellige sfeer creëren. Deze look heeft een delicate, vrouwelijke touch dankzij het kleurenpalet (wit, lichte poedertinten) en de speelse accessoires, die sterk doen denken aan de landhuisstijl. De inrichting en decoratieve elementen mogen iets verfijnder zijn: ingewikkelde ornamenten, een weelderig hemelbed, veel kussens en delicate meubels geven de woonkamer een sprookjesachtige uitstraling. Lees hier meer over romantisch wonen.
Koloniale stijl
Exotische flair met veel natuurlijke materialen zoals leer, linnen en donker, zwaar hout: de koloniale stijl wordt gekenmerkt door de culturen van verschillende regio's in de wereld, zoals Afrika en Zuid-Amerika. Hout wordt meestal in zijn natuurlijke staat gelaten en donkere decoratieve stiksels, spijkers en donkere leren bekleding zijn typisch voor deze stijl. De zitmeubelen worden gekenmerkt door de klassieke Chesterfield-look. Decoratieve elementen zijn vaak rustiek, gemodelleerd naar jachttrofeeën en dierenprints komen vaak voor. Marmer en travertin zijn geschikte vloerbedekkingen.
Welke woonstijl je uiteindelijk ook kiest voor je vier muren of buitenruimte: met een natuurstenen vloer creëer je een karaktervolle basis die past bij (bijna) alle woonomgevingen en individuele inrichtingsideeën!
- De klassiekers: deze woonstijlen zijn blijvende favorieten
- Moderne woonstijl: wanneer functionaliteit er goed uitziet
- Mediterrane woonstijl: vakantie thuis
- Landhuisstijl: gezelligheid met charme
- Klassieke woonstijl: luxueus en tijdloos!
- Industriële stijl
- Scandinavische woonstijl
- Andere inrichtingsstijlen en stijlmixen