Bestrating leggen
Twee varianten: In een splitbed of beton
Wil je je oprit, tuinpad of terras inrichten met natuurstenen bestrating? Met een beetje handigheid kun je dit als doe-het-zelver aanpakken en aantrekkelijke zones rond het huis creëren met natuurstenen bestrating van hoge kwaliteit.
In dit artikel lees je waar je op moet letten en welke legopties er zijn.
Belangrijk: solide basis
Of je nu besluit om de bestrating in een splitbed of stevig in mortel te leggen, voor beide opties is het essentieel om een stevige basis te creëren. Als er geen compacte basis is, kunnen de bestrating verzakken en materiële schade veroorzaken.
Daarom is het noodzakelijk om een uitgraving uit te voeren. De diepte van de uitgraving moet minstens 40 cm zijn als het oppervlak bestand moet zijn tegen zware belastingen, zoals een oprit. Voor minder zware belastingen, zoals een tuinpad, is 20-30 cm voldoende.
Geschikte hulpmiddelen en Gereedschap
De uitgraving kan worden uitgevoerd met een minigraafmachine (te huur bij bouwmarkten) of met een schop en spade.
Idealiter wordt een Trilplaat gebruikt om de ondergrond en het verharde oppervlak te verdichten (te huur bij bouwmarkten). Voor het inkloppen van de bestrating wordt een rubberen hamer aanbevolen.
In een splitbed leggen - zo werkt het:
De ongebonden verwerkingswijze van bestrating van natuursteen is relatief gemakkelijk uit te voeren.
Let op: gebruik voor het leggen steenslag met een korrelgrootte van 2-5 mm, omdat deze goed water kunnen opnemen en transporteren.
- Teken het gebied dat bestraat moet worden af met uitlijnlijnen.
- Ontgraven en vervolgens verdichten (met een Trilplaat).
- Vul de ondergrond met een laag grind die ongeveer 10 - 12 cm onder de rand van het oppervlak eindigt. Pas de hoogte van de laag aan als dikkere en hogere bestrating wordt gebruikt.
- Leg er een laag legzand of split van ongeveer 5 cm hoog op (de laag kan de verschillende hoogten van de bestrating egaliseren).
- Begin met het leggen van de opsluitbanden. Plaats een rugleuning van mager beton.
Info: Het is belangrijk om een rand te creëren zodat de stenen niet gaan "slingeren". De stenen die als rand worden gebruikt, moeten worden voorzien van een betonnen rugsteun om de stabiliteit van het bestrate oppervlak te garanderen. - Tik verdere bestrating in rijen in de ondergrond met een rubberen hamer. Je kunt zelf de grootte van de voegen bepalen.
- Verdicht het bestrate oppervlak opnieuw met de Trilplaat. De straatstenen zullen een beetje verzakken en dan dezelfde totale hoogte hebben.
- Impregneer nu de bestrating.
- Veeg kwartszand (gebroken zand) in de voegen van de bestrating. Geef dit vervolgens water zodat het voegzand hard wordt.
Wat is gebroken zand?
Dit speciale zand voor het voegen van bestrating wordt geproduceerd door het mechanisch breken van gesteente en heeft een kunstmatige korrelgrootte met scherpe randen.
Het breekproces geeft het gebroken zand zijn speciale eigenschappen. Het zorgt voor statische samenhang, is waterdoorlatend en slipvast.
Bijzonder stabiel: stevig gelegde bestrating
De vaste installatie van bestrating is iets ingewikkelder:
- Teken het te bestraten traject af met uitlijnlijnen.
- Graaf uit en verdicht vervolgens (idealiter met een Trilplaat).
- Leg vervolgens een laag grind (ongeveer 15 - 20 cm) en verdicht ook. Pas voor dikkere bestrating de hoogte van de laag aan.
- Meng de dikbedmortel in porties en breng aan in een laag van 3 - 5 cm op de verdichte grindlaag.
- Tik de bestrating in het mortelbed met een rubberen hamer, met tussenruimte tussen de voegen.
- Impregneer de bestrating vervolgens.
- Gebruik mortel en een rubberen spaan om de voegen te voegen.
- Reinig de bestrating met een spons om cementresten te voorkomen.
Aangepaste legpatronen
Naast rechte rijen kun je met bestrating ook verschillende legpatronen creëren. Bijzonder aantrekkelijk en geschikt voor terrassen: Leggen in een cirkel. Het klassieke legpatroon van de segmentboog ziet er ook heel aantrekkelijk uit met bestrating van hoogwaardige natuursteen.
Er kunnen nog veel meer symmetrische patronen worden gecreëerd met bestrating - afhankelijk van uw voorkeuren.
Bestrating zagen van natuursteen
Als er legpatronen zoals bogen of cirkelvormige opstellingen moeten worden gemaakt, moeten sommige bestrating op de juiste maat worden gesneden. Je kunt ze recht afzagen met een haakse slijper. Draag een veiligheidsbril tijdens dit werk en houd de bestrating stevig op zijn plaats, bijvoorbeeld met een klem, om te voorkomen dat hij wegglijdt tijdens het zagen met de haakse slijper.
Om de doorgesneden of gespleten plek een mooie natuurlijke uitstraling te geven, kunnen ze ook als volgt worden gespleten: Maak een snede op de gewenste plaats die ongeveer tweederde van de diepte van de bestrating is.
Bewerk de steen vervolgens met een hamer en beitel tot hij ideaal breekt op het gewenste punt - zo ontstaat een rand die er natuurlijk uitziet en past bij het algemene uiterlijk van de natuursteen.
Zelf doen of een professional inhuren?
Of je de oppervlakken in je buitenruimte zelf wilt bestraten of dat je liever een professionele bestratingsaannemer inschakelt, is natuurlijk aan jou. Als het gaat om kleinere oppervlakken en eenvoudige patronen, kunnen vaardige doe-het-zelvers de bestrating zeker met succes zelf aanpakken. Voor grotere, zwaarder gebruikte oppervlakken en complexe legpatronen is het meestal aan te raden om een beroep te doen op een gespecialiseerde vakman om een stevig, stabiel en aantrekkelijk totaalresultaat te verkrijgen.
Opmerking: alle technische adviezen in dit artikel zijn niet bindend en kunnen de expertise van een erkende natuursteeninstallateur niet vervangen.