De buttering-floating methode
Hoe je stenen tegels correct kunt leggen
Het doel van de buttering-floating methode, die ook bekend staat als het gecombineerde proces, is om holtes veroorzaakt door luchtbellen in het lijmbed te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de stenen tegels bijzonder resistent blijven. Deze legtechniek is ideaal voor natuursteen, omdat het kleine holtes en aders kan bevatten. Met buttering-floating wordt de hoogst mogelijke draagkracht bereikt.
Travertin altijd van onderen vullen
Buttering-floating wordt vooral aanbevolen voor travertin, omdat dit zeer poreus is. Voor het leggen moeten de geëgaliseerde travertin tegels altijd van onderaf worden ingesmeerd met tegellijm om de holtes af te dichten. Anders zullen de tegels in de open poriën minder veerkrachtig zijn en kan er sneller schade optreden.
Hoe werkt de buttering-floating methode?
Onder het motto "goed gelijmd is half gelegd" wordt bij het vlinderen de tegellijm zowel op de ondergrond als op de achterkant van de tegels aangebracht. Bij het aanbrengen van de lijm is het belangrijk om de ondergrond en de tegels met de getande spaan in dezelfde richting te kammen. Dit kan verticaal of horizontaal, zolang de vertanding maar evenwijdig is.
Tip: Gebruik verschillende maten troffels met inkepingen
U kunt het beste een getande spaan met 10 tanden gebruiken voor de vloer of ondergrond en een spaan met 6 tanden voor de tegels. Dit resulteert in een morteldikte van ongeveer 8 mm en holtes worden goed afgedicht.
Buttering-Floating is een allround talent
Keramische tegels en buttering-floating gaan ook hand in hand, omdat de onderkant van deze tegels enigszins stoffig of krijtachtig kan zijn, waardoor de lijm minder goed hecht. Het gebruik van deze methode is ook bijzonder aan te raden in buitenruimtes als de terrastegels niet in een splitbed zijn ingepakt, maar stevig op een betonnen plaat zijn verlijmd. Buttering-floating voorkomt vorstschade door bevroren water dat in de holtes dringt.
Belangrijk: Het is essentieel om dit schriftelijk vast te leggen in het contract van de vakman.
Hoewel de buttering-floating methode veel voordelen biedt, is het nog geen standaardpraktijk voor tegelzetters. Dit komt vooral omdat het proces iets meer tijd in beslag neemt. Als u echter zo lang mogelijk van uw natuurstenen vloer wilt genieten en de tegels niet zelf wilt leggen, is het raadzaam om dit in het contract van de vakman op te nemen.