Slipweerstand van natuursteen
Hoe zit het met de krasbestendigheid van natuursteen?
We willen allemaal een veilige ondergrond onder onze voeten. Een vloer waarop je gemakkelijk uitglijdt, brengt gevaren van pijnlijke aard met zich mee - kleine en grote verwondingen zijn vaak het gevolg. Wie tegels en terrasplanken van marmer, kwartsiet, graniet enz. kiest, zal zich daarom afvragen: hoe groot is de slipweerstand van dit materiaal? Antwoorden op deze vraag vind je in dit artikel!
Oppervlaktestructuur bepaalt slipweerstand
Bij natuursteen hangt het af van de oppervlaktebehandeling. Als de stenen geschuurd, gevlamd, geborsteld of getrommeld zijn, heeft dit een positief effect op de slipweerstand. Deze processen ruwen de oppervlaktestructuur op, wat een gunstig effect heeft op de slipweerstand en het oppervlak antislip maakt. Hoewel gepolijste natuurstenen oppervlakken er zeer aantrekkelijk uitzien en bijzonder gemakkelijk schoon te maken zijn, zijn ze minder slipvast dan oppervlakken die op een andere manier behandeld zijn.
Info: Specificaties voor veiligheid
Er zijn richtwaarden voor slipvaste vloerbedekkingen voor openbare ruimten, kantoorgebouwen, zwembaden en sauna's.De oppervlakken worden getest op hellende vlakken en worden ingedeeld in vijf slipweerstandsklassen volgens DIN 51130: R9 tot R13, waarbij R9 de laagste en R13 de hoogste slipweerstand heeft. Entrees binnen moeten bijvoorbeeld klasse R9 hebben, terwijl entrees buiten en trappen klasse R11 moeten hebben. Voor kleedkamers en natte ruimtes is slipklasse R10 voorgeschreven. Er zijn geen specificaties voor privéleefruimten, hoewel het algemeen bekend is dat de meeste ongelukken binnen je eigen vier muren gebeuren. Daarom moet je bij het kiezen van vloerbedekking rekening houden met de slipweerstand van oppervlakken!
Leefruimtes zonder risico op uitglijden
Fijn afgewerkte natuurstenen oppervlakken zijn een populaire keuze voor interieurs, omdat ze er elegant uitzien en heel gemakkelijk schoon te maken zijn. Bij gepolijste oppervlakken is echter enige voorzichtigheid geboden - in combinatie met vloeistoffen kunnen de vloeren glad worden. In deze woonruimtes kun je dit verhelpen door deurmatten of iets dergelijks te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een natuurstenen vloer met een getrommeld, geschuurd of geborsteld oppervlak. De tegels in ons assortiment hebben allemaal zo'n antislipoppervlak, dat er toch elegant uitziet en gemakkelijk schoon te maken is. De natuurgespleten leisteen tegels zijn slipvast dankzij hun natuurlijke structuur en creëren een aangenaam veilig gevoel in alle woonruimtes.
Slipweerstand natuursteen voor buiten
De terrasplanken in ons assortiment hebben allemaal een oppervlaktestructuur die antislip werkt. De zandsteenplaten en leisteenplaten zijn natuurgespleten, wat er niet alleen natuurlijk uitziet en aangenaam aanvoelt, maar ook voor een goede grip onder de voeten zorgt. De meeste travertin terrasplanken zijn getrommeld - bij dit proces worden stenen en platen in een trommel rondgedraaid om een kunstmatig verouderd oppervlak te creëren. Naast de aantrekkelijke antieke flair die hierdoor ontstaat, zorgt het opgeruwde oppervlak er ook voor dat de natuursteen slipweerstand heeft, wat vooral belangrijk is op terrassen waar soms tuinslangen worden gebruikt of voor zwembadomgevingen om ervoor te zorgen dat de vloer geen risico op uitglijden vormt. Met onze natuursteen tegels voor buiten hoef je niet bang te zijn dat je uitglijdt.
Keramische tegels - geteste veiligheid!
De keramische tegels in ons assortiment hebben slipklasse R 9 en bieden dus een veilige grip in je eigen leefruimte. Wie geïnteresseerd is in een houten vloer, doet er goed aan om houtlook tegels te kiezen. Hoogglans gepolijst parket van echt hout is niet alleen onderhoudsgevoelig, maar kan ook een sliprisico vormen. Houtlook tegels bieden niet alleen de authentieke look van verschillende soorten hout, maar zijn ook getest op slipweerstand volgens de norm. Onze keramische tegels voor buiten, Alpine Grey en Alpine Black, hebben een slipweerstand van 10.
Conclusie: Met natuurstenen tegels en platen met bepaalde oppervlaktebehandelingen zit je aan de veilige kant en ben je goed beschermd tegen uitglijden. Geschuurd, getrommeld en geborsteld natuursteen heeft een licht geruwd oppervlak dat een antislipeffect heeft. Natuurgespleten oppervlakken, zoals zandsteen en leisteen, bieden ook een goede grip. Gepolijste natuurstenen oppervlakken kunnen glad worden - voorzichtigheid is hier geboden. Wanneer u kiest voor keramische tegels, geeft de geteste slipklasse R 9, R 10 in buitenruimten, een goed en veilig gevoel.