Rorschach zandsteen
Grijs, maar oho!
Naast Berner zandsteen is ook Rorschach zandsteen een bekende Zwitserse natuursteen. Het houdt de typische natuurstenen van het land in goed gezelschap door een link te leggen tussen de twee meest voorkomende soorten: Rorschacher is een zandsteen, maar heeft de typische kleur van graniet, waar de Zwitsers bijzonder dol op zijn. Overigens is grijs momenteel erg populair bij natuursteenkenners, want de kleur is allesbehalve saai, zoals de Rorschacher zandsteen je zal bewijzen.
De Brlochers van het Bodenmeer
Naast Rorschach zandsteen is de meest gehoorde naam Bärloch zandsteen. Waar komt deze naam vandaan? Zeker niet van de plaats van winning, want de natuursteen wordt gewonnen in talloze steengroeven in Rorschach, Staad in St. Gallen, Wienacht en Unterbilchen. Dit gebeurt al meer dan 600 jaar en de zandsteenafzettingen zullen nog vele generaties meegaan. Maar wat is de betekenis van de naam "Bärlocher"? Het antwoord is te vinden boven de Rorschachbaai in het Kreienwald: dit is de locatie van de Bärlocher groeve, waar al meer dan 100 jaar Rorschach zandsteen wordt gewonnen. Bärlocher zandsteen staat dus voor een lange en succesvolle familietraditie.
Tussen de rivieren
Rorschach zandsteen is een van de plaatzandstenen. Dit betekent dat er min of meer vlakke platen van ongeveer 6 cm dikte uit de bedden kunnen worden gehaald. 20 miljoen jaar geleden, toen het Rorschachzandsteen zich begon te vormen, was het gebied van het huidige Bodenmeer bedekt door een ondiepe zee. Het Appenzellerland was toen een kustvlakte. Tussen de voormalige rivieren "Ur-Rhein" en "Ur-Bregenzer" vormde zich een zandstrand. Onder invloed van druk en de instroom van bindmiddelen stolde het zand uiteindelijk tot een rots, de huidige Rorschach zandsteen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Berner zandsteen is Rorschach natuursteen geen molasse zandsteen.
Grijs met steek en stippen
Rorschach zandsteen is relatief fijnkorrelig en heeft een uniforme structuur. Het natuursteen bestaat uit kwarts, mica, carbonaatmineralen en veldspaten. Deze componenten zijn met elkaar verbonden door een kleiachtig bindmiddel. De zandsteen heeft een homogene grijze kleur, die neigt naar groenachtig, blauwachtig of geelachtig. Qua kleur is het dus een direct contrast met rode zandsteen! De kleine donkere vlekjes zijn kenmerkend voor Rorschach zandsteen. Zoals je ziet is deze natuursteen zeker niet eentonig. Hoewel de steen vorstbestendig is (net als al onze zandsteenplaten), moet je deze zandsteen niet te ruw behandelen. Dus als je op zoek bent naar een grijze zandsteen voor je terras, kijk dan eens naar de slijtvaste Kandla Grey.
Zwitserse specialiteit
Desondanks kan Rorschach zandsteen worden gebruikt in een zeer breed scala aan toepassingen, zowel binnen als buiten. In de binnenhuisarchitectuur wordt de natuursteen voornamelijk gebruikt voor vloeren, trappen en open haarden. Buiten is het een populair materiaal voor tuinontwerp: er worden droogmuren, trappen en vlonders van gemaakt. Rorschach zandsteen is ook populair voor het bekleden van gevels en het renoveren van raammuren en kolommen. Beroemde gebouwen waarin het is gebruikt zijn onder andere de kathedraal in Konstanz en de haven in Rorschach. Het trappenhuis van de universiteit van Zürich-Irchel is ook gebouwd van Rorschach zandsteen.
Overigens is zandsteen ook erg populair in de beeldhouwkunst vanwege de uniforme structuur. Een (bijna) alleskunner!
[Foto Münster in Konstanz: "File:MPano 07 3.jpg" door Fb78 onder CC-licentie].