Moderne badkamer met lichtgekleurde kalksteentegels op de vloer en donker leisteen op de muur

Kalkzandsteen

Kalksteen of zandsteen?

Moderne badkamer met lichtgekleurde kalksteentegels op de vloer en donker leisteen op de muur

Heb je ooit gehoord van kalkzandsteen (KS)? Is het een kalksteen of een zandsteen? Geen van beide opties is juist, want kalkzandsteen is geen natuurproduct, maar een kunstmatig vervaardigde muurbekleding van zand en calciumsilicaathydraat.

Prachtige zandsteen
Close-up van beige zandsteen Gele munt

Kalkzandsteen - de oplossing in tijden van nood

Hardstenen platen met handgeslepen hoeken
Kalksteen hoeft niet altijd wit te zijn, zoals de blauwe glans van hardsteen van Azur bewijst.

Toen in de 19e eeuw in de aanloop naar de Duitse revolutie steeds meer mensen in getto's in krappe omstandigheden leefden, groeide de behoefte aan nieuwe, betaalbare huisvesting. Anton Bernhardi, een Duitse arts, sociaal hervormer en ondernemer, begon het probleem op te lossen(bron: Wikipedia). Er was een goedkoop bouwmateriaal nodig voor sociale huisvesting. In 1856 presenteerde hij uiteindelijk zijn resultaat: kalkzandsteen. De bakstenen van dit materiaal hoefden niet tegen hoge kosten te worden gebrand, maar konden koud worden geperst en Bernhardi leverde tegelijkertijd de plannen voor de juiste machine. Hij richtte het bedrijf Dr. Bernhardi Sohn op, dat tot op de dag van vandaag machines voor de productie van kalkzandsteen produceert (sinds 1947 onder de naam EBAWE).

Onder druk: de productie van kalkzandsteen

Kat zweeft over platen rood zandsteen
Kalkzandsteen lijkt qua structuur op zandsteen.

Hoe wordt kalkzandsteen precies gemaakt? Ten eerste worden ongebluste kalk en zand (voornamelijk kwartszand) gemengd in een verhouding van 1:12 en wordt er water toegevoegd. Dit mengsel wordt in reactoren gevoerd waar de kalk en het water worden omgezet in gehydrateerde kalk. Zodra dit is gebeurd, wordt het mengsel tot persvocht gebracht en in vormstukken gegoten. Deze moeten vervolgens vier tot acht uur hydrothermisch worden gehard in een stoomketel onder druk bij 200 °C en een druk van 16 bar. Tijdens dit proces lost de hete waterdamp silica op van het oppervlak van de zandkorrels, wat in combinatie met de gehydrateerde kalk bindmiddelfasen vormt. Deze "groeien" op de zandkorrels en zorgen ervoor dat ze stevig aan elkaar hechten. De kalkzandsteen is klaar. Overigens: tijdens het fabricageproces worden geen schadelijke stoffen geproduceerd!

Gebruik van kalkzandsteen

Kalkzandsteen wordt voornamelijk gebruikt in de ruwbouw, waar het een uitstekend bouwmateriaal is. Omdat kalkzandsteen een hoge dichtheid heeft, is het dragend, geluidsisolerend en brandwerend. Het materiaal moet echter altijd in combinatie met isolatiematerialen worden gebruikt, omdat kalkzandsteen thermisch geleidend is. Een pluspunt voor natuurliefhebbers: kalkzandsteen is biologisch verantwoord en onschadelijk. Het bouwmateriaal is vrij van chemische toevoegingen en allergene stoffen. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om kalkzandsteen te produceren; uitstoot vindt alleen plaats tijdens het opwekken van stoom. Bovendien is er geen afval tijdens de productie. Als een kalkzandsteen breekt, wordt hij weer toegevoegd aan de ruwe massa en krijgt hij een "nieuwe kans".

Kalkzandsteen is geen natuursteen

Hoewel de minerale structuur van kalkzandsteen overeenkomt met de natuurlijke draagstructuur van zandsteen en hoewel alle bestanddelen van het product van natuurlijke oorsprong zijn, is het geen natuurproduct. Kleur en structuur zijn uniform, zoals bij bijna alle industrieel vervaardigde producten. Terwijl de vorming van natuursteen, zoals travertin of marmer, vele jaren in het binnenste van de aarde heeft geduurd onder allerlei milieu-invloeden, is de productie van kalkzandsteen gereguleerd en gecontroleerd. Dit is natuurlijk logisch als het materiaal wordt gebruikt in de ruwbouw, waar het aan bepaalde eisen moet voldoen. Maar liefhebbers van natuursteen waarderen de unieke structuren en kleuren die kenmerkend zijn voor de desbetreffende soort. In kalksteen uit Solnhofen zijn bijvoorbeeld zelfs fossiele insluitsels te vinden! Gelukkig zijn de toepassingsgebieden voor kalkzandsteen en natuursteen sowieso fundamenteel verschillend, dus het zijn geen concurrenten.

Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.